Kona-koffiekwaliteiten En Beoordelingssysteem Begrijpen

Inhoud Tonen

Je hebt misschien het woord Kona gezien op een (terecht) duurdere zak 100% Kona-koffie of naast een exotische foto van Hawaï op een goedkope Kona-melange (inwendig aan het huilen).

Wat Is Kona-koffie?

Kona koffiebonen worden door veel koffiekenners beschouwd als de beste ter wereld . Daarom was Kona een natuurlijke marketinghit.

Kona is een district op het Grote Eiland van Hawaï dat, in tegenstelling tot de meeste Hawaiiaanse eilanden, waaronder Maui en Kauai, gezegend is met een microklimaat dat ideaal is voor het verbouwen van koffie. U kunt zien waarom Kona-koffie, die duurder is dan andere koffiesoorten uit Hawaï, sinds de 19e eeuw wordt verbouwd, geoogst en geplant door boeren die op de vulkanische hellingen van Hualalaii en Mauna Loa wonen. Ook komen er verzendkosten bij als je niet in de buurt woont.

Technisch gezien verwijst Kona-koffie niet naar Kona -koffie.

Kona-koffie betekent groene koffie op basis van kersenkoffie die wordt verbouwd in de geografische regio Kona en die minimaal voldoet aan de minimumeisen van Kona Prime groene koffie.

Waarom Had Kona Een Koffiebeoordelingsprogramma Nodig?

Veel bedrijven gebruikten Kona-koffie om hun koffie te verkopen, ook al waren de bonen niet van Kona-boerderijen. Om de arbeid van de boeren en de authenticiteit achter de echte Kona-bonen te beschermen, heeft het Hawaii Department of Agriculture dit beoordelingssysteem samengesteld om ervoor te zorgen dat alleen bonen die aan bepaalde eisen voldoen, als Kona-koffie worden verkocht.

Blends mogen alleen worden verkocht als ze minimaal 10% Kona-bonen bevatten . Het is gemakkelijk in te zien waarom deze melanges de moeite niet waard zijn. Als je Kona-koffie echt wilt ervaren, ga dan voor een single origin .

BONUS TIP – Wanneer je landgoed Kona koffiebonen koopt , zijn ze gegarandeerd 100% authentiek.

De Kona-koffieclassificatiemethode

Dit is een korte handleiding voor het Kona-koffiebeoordelingssysteem.

Wat Zijn De Criteria?

Bij het bepalen van Kona-koffiekwaliteiten houdt de HDOA (Hawaiian Department of Agriculture) rekening met vier factoren.

De vorm en grootte van de boon (wat in dit geval van belang is: hoe groter hoe beter), kleur en vocht (wat meer smaak kan betekenen) en het aantal en de ernst van de gebreken.

De Kona-koffieclassificatie houdt ook rekening met de brandkwaliteit , wat inhoudt dat de bonen een uniforme kleur en helderheid moeten hebben bij het branden en een uiteindelijke smaak en aroma moeten hebben .

Voordat we kijken naar de kenmerken die hun beoordeling bepalen, worden bonen ingedeeld op zaad. Type I heeft twee koffiekersen, terwijl bonen van type 2 (ook wel peaberries genoemd ) een anomalie zijn die slechts één ronde boon per kers bevat.

Type I Bonen

5 beoordelingen kunnen worden toegewezen aan de meest voorkomende Kona-bonen, afhankelijk van hun naleving van de normen.

1. Kona Extra Fancy

Dit is de beste kop Kona-koffie die je kunt krijgen: gourmetbonen voor echte koffiekenners.

Hoge kwaliteit Extra Fancy Kona koffie is uitgebalanceerd en schoon. Het heeft een lichte body, vrolijke zuren en vertoont vaak kruidige en boterachtige kenmerken. De koffie heeft ook subtiele wijntonen.

Ja, ze zullen duurder zijn, maar ze zijn ongelooflijk puur en zeldzaam, ze bestaan uit slechts 20% van elk gewas.

Deze bonen zijn de grootste bonen (ze kunnen niet door een gat van 19/163 cm in diameter), hebben een uniforme groene kleur, een hoog vochtgehalte (9-12%) en slechts 8 onvolkomenheden per 300 g.

2. Kona Fancy

Koffiebonen van hoge kwaliteit die voldoen aan de Fancy Grade-normen zijn groot en kunnen door een rond gat van 18/163 cm gaan. Ze hebben ook een uniforme groene kleur, 9-12% vocht zoals Extra Fancy-kwaliteiten en 12 onvolkomenheden per 300 g.

3. Kona nummer 1

Ze worden nummer 1 genoemd, hoewel ze eigenlijk de derde beste zijn. Het blijft echter geweldige koffie. Ze zijn nog groen en uniform van kleur en hebben 9-12% vocht.

4. Kona Select

De laatste twee soorten hebben geen kleur- of maatvereisten, dus de bonen zijn meestal vrij klein. Ze mogen 5% van de bonen als defect hebben, maar ze moeten nog 9-12% vocht bevatten.

5. Kona Prime

Kona Prime-bonen zijn de kleinste . Het enige verschil tussen de hogere kwaliteit is dat 20% defecte bonen is toegestaan.

Er zijn nog twee kwaliteiten, maar deze classificeren niet als Kona-koffie: de X-3 (met 35% defecten en 9-12% vocht) moet worden geëtiketteerd als Hawaiiaanse koffie, terwijl de OFF-Grade bonen bevat die niet voldoen aan een van deze criteria en moet worden geëtiketteerd als generieke koffie ().

Type II Bonen

Type II bonen zijn ook bekend als Peaberries, zoals eerder vermeld. Deze bonen zijn het resultaat van een genetische verandering waardoor er maar één boon in een koffiebes kan groeien. Dit zorgt ervoor dat Peaberries uitgroeien tot rondere, vollere bonen met meer gelijkmatig geconcentreerde smaken.

Peaberry-koffie is ook bekend als Type II Kona-bonen. Het komt zelden voor dat één boon in een koffiekers groeit. Daarom bevat slechts 3-5% van elke oogst Peaberries.

Shakespeare zou het volgende hebben gezegd als hij de geconcentreerde, rijke smaak Kona peaberry bonenbonen had geproefd: “Hoewel ze maar klein zijn, zijn ze erg sterk.”

1. Nummer 1 Kona Peaberry

Deze zijn net als de Type I Extra Fancy en zullen een geweldige kop koffie zetten. Ze gaan niet door een gat van 10/163 cm.

2. Kona Peaberry Prime

Ze hebben geen eisen qua maat, dus vallen ze vaak kleiner uit. Ze kunnen nog steeds 9 tot 12% vocht hebben, maar ze mogen 25% van de bonen hebben die defect zijn.

Je Kent Nu De Echte Waarde Van Kona!

Hoewel de prijs in het begin schokkend kan zijn, wist u nu u de speciale locatie en de hoeveelheid zorg die aan elk gewas is besteed (van het groeiproces tot de oogst tot de beoordeling van elke boon) de speciale locatie hebt ontdekt, zeker dat u de waarde begrijpt van echte Kona koffiebonen. Wil je dit exotische gastronomische genot zelf proeven, bekijk dan onze favoriete merken.

Nu je onze gids hebt gelezen en een Kona-koffie PRO bent, heeft de kracht van het modewoord in Kona-stijl dat wordt gebruikt door melanges en zwendelkoffie geen invloed op je. Je weet wat het echte werk is. Je hoeft alleen maar te weten hoe je Kona-koffie correct zet en je bent klaar om te gaan.

Veelgestelde Vragen

Welke Kona-koffie Is Het Beste?

Type I bonen die Extra Fancy gecertificeerd zijn of type II bonen die voldoen aan de Peaberry nummer één standaard zullen de beste Kona koffie maken. Deze bonen zijn in beide soorten van de hoogste kwaliteit. Ze kunnen alleen als zodanig worden geëtiketteerd als ze voldoen aan alle eisen met betrekking tot maat, kleur en defectniveaus.

Wat Voor Soort Koffie Is Kona?

Kona is een soort koffie die afkomstig is uit het Hawaiiaanse district Kona, wordt verbouwd in de boerderijen op de vulkanische hellingen van de Hualalai en Mauna Loa, en voldoet minimaal aan de minimale eisen van Kona Prime groene koffie. Om de juiste etikettering van koffiebonen van Kona te garanderen, moeten ze grondig worden beoordeeld en gesorteerd.

Wat Is Peaberry Kona-koffie, Vraag Je?

Peaberry Kona koffie, gemaakt van type II koffiebonen geteeld in Kona, Hawaii. Peaberry verwijst naar type II bonen. Dit is wanneer één boon zich ontwikkelt in de kers en niet twee. Ze zijn van kleinere afmetingen, maar zijn meer geconcentreerd dan gewone type I bonen.

Coffee Geek – Uitgelichte afbeelding tegoed