De Beste Koffiebrander Voor Thuis. Topopties

Thuis Koffie Branden

Hoe maak je zelf koffie? Er zijn 10 eenvoudige stappen die je van boon naar kopje brengen.

Stap 1: Koop groene, ongebrande koffiebonen

Ze kunnen vrij moeilijk te vinden zijn in persoon, maar ze kunnen gemakkelijk online worden gekocht bij sites zoals SweetMarias.

Stap 2: Rooster 3-4 minuten tot 116 C

Je hebt een koffiebrander voor thuis nodig. Als je er geen hebt, helpt deze gids je bij het kiezen van de beste koffiebrander voor thuis.

Na 3-4 minuten roosteren worden de bonen bleekwit. Dit is rond de 116 C (140C) markering. Deze fase is cruciaal omdat de boon vocht verliest en warmte begint op te nemen. Deze fase zal een frisse, grasachtige geur hebben.

Stap 3: Rooster tot 149 C

De bonen worden geel als ze gekleurd zijn. Dit is waar de Maillard-reactie begint plaats te vinden.

Deze chemische reactie, ook wel bruin worden genoemd, zorgt voor nieuwe smaken in voedsel. Het is in alles terug te vinden, van koekjes tot steaks. Nu gaan de bonen meer naar vers gras ruiken.

Stap 4: Ga door met braden tot 166 C

In dit stadium zijn de bonen oranje of heel lichtbruin. Hier begint de karamelisatie en verandert het aroma van iets plantaardigs in iets zoets en smakelijks!

Stap 5: Eerste scheur bij 196 C

Binnenkort beginnen de bonen te knallen! Dit staat bekend als de eerste scheur. Het is het begin van de ontwikkelingsfase.

De minuten die volgen vereisen de meeste finesse en kennis, want na de eerste crack zal de koffie het meest veranderen.

Stappen 6-9 beschrijven hoe u verschillende braadniveaus kunt bereiken. Nadat u het gewenste braadniveau hebt bereikt (bijv. Frans, Italiaans, Frans of donker), kunt u stoppen en naar stap 10 gaan.

Stap 6: Licht tot medium gebrand op 204 C

De bonen ontwikkelen zich en worden donker tot lichtbruin. Binnen een paar uur bereik je de “city” of medium roast.

Velen noemen dit het perfecte punt om te genieten van de aangeboren smaken van boon, en het heeft de neiging om de voorkeur te geven aan fruitige, zure tonen die aanwezig zijn in Keniaanse en Ethiopische koffiebonen.

Stap 7: Medium tot donker gebrand op 210 C

Naarmate er meer karamelisatie plaatsvindt, worden de bonen mediumbruin. Dit staat bekend als een full-city gebraad. Het is hier dat het gebraad de bonen begint te beïnvloeden met smaken van karamel, chocolade en nootachtigheid.

Er begint een beetje olie uit de boon te lekken en de algehele zuurgraad van de boon begint te dalen.

Stap 8: Tweede crack, donkere, olieachtige bonen bij 229C

Na de eerste scheur worden de bonen donkerbruin en vettig. Dit is precies hoe het klinkt: een tweede, stillere krak van de koffieboon.

Dit is de fase van Frans of donker gebrand. Hier beginnen rokerige smaken de bonen te domineren en beginnen suikers bijna te verbranden.

Door de bonen verder te ontwikkelen kun je een Italiaanse branding maken. Dit is een zeer donkerbruine kleur die bitter en soms zelfs verkoold wordt. Zodra je een Italiaans gebraad bereikt, is het tijd om te stoppen.

Stap 9: Overroosteren na de tweede crack

Na Italiaans gebrande bonen heb je niet veel tijd voordat de bonen overbranden en extreem donkerbruin, bijna zwart en vettig worden.

Je hebt de batch vernietigd als rook en bittere smaken al het andere overheersen.

Stap 10: Wanneer u klaar bent om te stoppen met braden, start u het koelproces

Als je eenmaal tevreden bent met je geroosterde bonen, plaats ze dan onmiddellijk in een groot vergiet en doe ze in een tweede vergiet.

Blijf de bonen 1-2 minuten tussen de twee vergieten overbrengen. Hierdoor koelen ze sneller af en kun je eventueel tijdens het braden gevormd kaf of buitenste boonhuid erafschudden.

Je moet 3-4 dagen wachten voordat de gassen in de bonen verdwijnen.

Drie Soorten Thuiskoffiebranders

Er zijn 3 hoofdtypen koffiebranders voor thuisgebruik:

  1. Handleiding
  2. Lucht
  3. Trommel

1. Koffiebranders die handmatig kunnen worden gebruikt

Zoals je misschien al geraden had uit de naam, leggen handmatige machines het grootste deel van de werklast op jou.

De meest voorkomende variant is de trommel, die bestaat uit een eenvoudige metalen trommel boven een propaanbrander. Om de bonen in beweging te houden en de lucht te laten stromen, draai je de trommel met de hand aan.

Je ziet ook keramische braadpannen in wafelstijl, die in wezen ingesloten keramische pannen zijn met een getextureerde binnenkant. Plaats de bonen in de braadslede, verwarm de braadslee en gooi ze dan om.

Deze opties zijn zowel vermakelijk als uniek, maar kunnen na herhaaldelijk gebruik vermoeiend worden. Ze hebben ook geen technische assistentie. Je hebt volledige controle over warmte en timing.

2. Trommelkoffiebranders

Meer geavanceerde drumbranders hebben een aantal extra functies om ze een goede upgrade naar een handmatige machine te maken.

De trommel wordt automatisch aangedreven door de machine. Hierdoor hoef je hem niet handmatig te draaien.

Trommelbranders profiteren ook van minder extreme verwarmingselementen, waardoor de trommel gelijkmatiger en zachter opwarmt.

Een trommelbrander kan tussen de 12-20 minuten duren, afhankelijk van de capaciteit. Hierdoor is er meer tijd om te experimenteren in de ontwikkelingsfase.

3. Koffiebranders voor lucht

Luchtbranders werken net als popcornmachines en duwen hete lucht door een kamer om de bonen te roosteren.

Als je weinig geld hebt, geven veel mensen de voorkeur aan krachtige popcornmachines om hun bonen te roosteren.

Luchtbranders zijn visueel minder aantrekkelijk, maar zijn over het algemeen iets gemakkelijker te gebruiken dan trommelbranders omdat er minder variabelen zijn om te controleren.

Een opmerking over luchtbranders: dit artikel bespreekt de mogelijkheid om een popcornmaker te gebruiken als een goedkope luchtbrander. Het kan een geweldige manier zijn om je bonen thuis te roosteren zonder de bank te breken als je het zorgvuldig gebruikt. Je moet voorzichtig en verantwoordelijk zijn. Het zal een behoorlijke hoeveelheid rook produceren, en als je geen toezicht houdt op de machine, zal het doorgaan met het roosteren van de bonen totdat ze tot houtskool zijn verbrand of het vuur begint.

Welke Koffiebrander Voor Thuis Moet Je Kiezen?

Hoewel het misschien overweldigend lijkt om de juiste koffiebrander te kiezen, is het eigenlijk vrij eenvoudig. Er zijn slechts vier vragen die u hoeft te stellen.

Hoe graag wil je dit eigenlijk doen?

Talloze kasten over de hele wereld staan vol met machines die stof verzamelen. Als je gewoon nieuwsgierig bent naar het idee, is het waarschijnlijk niet het beste idee om meer aan een machine te besteden. Roosteren is een delicate kunst die geduld, tijd en een sterk verlangen vergt om het onder de knie te krijgen.

U hoeft de toezegging niet te doen als u het niet zeker weet. Probeer eerst een van de meer betaalbare opties om te zien of het de moeite waard is. Een handmatige trommel of een goedkope popcornmaker zal je helpen om te zien hoe enthousiast je werkelijk bent. Het zal je ook helpen te zien of je een fan bent van de trommel- of luchtroosterstijl.

Wat is je budget?

Precisiegestuurde trommel- en luchtbranders zijn niet goedkoop, met modellen uit het hogere bereik die net zoveel kosten als een goede espressomachine voor thuis, zoals de DeLonghi Magnifica ESAM3300.

Als je het geld en het enthousiasme hebt, zijn trommelbranders een goede keuze, maar voor mensen met een beperkter budget is een keramische handmatige koffiebrander of een popcornmachine wellicht weer de juiste keuze.

Hoe laat heb je het gebraad nodig om te koken?

Luchtbranders hebben de neiging om hun proces in 8-10 minuten te voltooien, terwijl trommelbranders tot 20 minuten nodig hebben. Dit kan het verschil maken als u geen vrije tijd heeft, of als u de fatale fout maakt om uw reserves op een doordeweekse ochtend op te laten raken !

Hoe ergonomisch wil je de koffiebrander?

Wil je het naar het werk brengen? Heb je veel aanrechtruimte om van te leven of ben je op zoek naar iets om weg te stoppen als het niet wordt gebruikt?

Luchtbranders zijn kleiner en gemakkelijker te vervoeren, waardoor ze handiger zijn voor frequente reizen. Ze kunnen echter moeilijk op toonbanken worden bewaard.

Beste Koffiebrander Voor Thuis

TheCoffee Maven’s TopPick

Behmor 1600 Plus Trommelbrander

Veelgeprezen en geliefd, de Behmor 1600 Plus drumbrander kan tot 1 pond bonen per keer branden. Dat is de grootste capaciteit onder thuisbranders en ideaal voor echte koffieliefhebbers.