Conische Versus Platte Slijpmachines. De Beste Maling Voor Jou Vinden
Koffie Feiten

Conische Versus Platte Slijpmachines

Een betrouwbare molen is nodig om je koffiebonen te malen als je je eigen koffie wilt zetten.

Hoe kies je de beste molen? Hoewel er veel koffiemolens beschikbaar zijn, blijven maalschijven het populairst. Dat gezegd hebbende, er zijn twee verschillende soorten maalschijven: conisch en plat.

Je hebt geluk als je de verschillen wilt weten. Lees verder om erachter te komen welke het beste is voor uw brouwbehoeften.

Waarom Heb Je Eigenlijk Een Molen Nodig?

Hele bonen kunnen niet worden gebruikt voor het maken van koffie omdat ze het water niet goed genoeg filteren. Als ze worden opgesplitst in gronden, zorgt hun kleinere, compactere formaat voor nauwkeurige smaakextractie omdat het moeilijker is voor het water om ertussen te glippen. Bovendien moet je koffie niet alleen gemalen worden om te kunnen zetten, maar ook de grootte van de maling.

Hoewel je misschien geen molen nodig hebt om goede koffie te zetten, is het mogelijk dat je er uiteindelijk wel een wilt. Versgemalen koffie is altijd het lekkerst. Het koffiedik dat u maalt voordat u het zet, behoudt meer smaak en aroma, omdat het niet is blootgesteld aan vocht, oxidatie of andere elementen.

Maalmaat

De grootte van het terrein is ook van belang, omdat ze bepalen welke drankjes je kunt maken. Maalgroottes kunnen variëren van zeer fijn tot extreem grof. Hoe kleiner of dunner de grond, hoe moeilijker het is voor water om door te dringen. Aan de andere kant zijn grovere malingen dikker, waardoor water er gemakkelijker doorheen kan glippen.

Een fijne maling lijkt op een kleine korrel, bijna poederachtige textuur, en is ideaal voor het zetten van Turkse koffie, espresso en Moka-potkoffie. Daarentegen zijn grovere malingen ideaal voor brouwmethoden zoals pour-overs, de Franse pers, koud brouwen, enz.

Wat Zijn Burr Grinders?

Freesmolens bestaan uit twee oscillerende messen die gekarteld zijn (vandaar de naam braam). In plaats van de bonen te snijden of te snijden, malen maalmachines de bonen eigenlijk samen om ze in kleine stukjes te breken. Maalmachines zijn favoriet onder professionele barista’s vanwege hun flexibiliteit in maalgroottes en het vermogen om gemalen koffie van uniforme grootte te produceren.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Het zorgt voor een consistente maling en helpt ook bij olie-extractie, zodat je de beste smaak krijgt.

Wat Is Een Conische Maalmolen?

Het belangrijkste verschil tussen de platte en conische maalschijven is hun vorm en ontwerp. Twee kegelvormige ringen met messen zijn te vinden in conische maalschijven. De ene is naar boven gericht en de andere is naar beneden gericht. De bramen kauwen de bonen terwijl ze tussen de messen reizen.

Er zijn ook verschillende voordelen aan de maalmolen waar veel koffieliefhebbers van genieten. De maalschijven zorgen voor meer controle over het maalproces. Ze houden ook het warmteniveau laag, wat cruciaal is omdat oliën in koffie gevoelig zijn voor plotselinge temperatuurschommelingen. Conische stiftfrezen hebben minder energie nodig om te werken en zijn stiller.

Wat Is Een Flat Burr Grinder, Vraag Je?

Een platte molen is anders dan een conische. Het heeft twee horizontale bladen. Een naar boven gericht en een naar beneden gericht. De koffiebonen worden tussen twee maalschijven gevoerd en vervolgens gemalen.

Het nadeel van platte stiftfrezen is echter dat ze meer warmte produceren dan conische stiftfrezen, evenals een grotere hoeveelheid geluid. Ze verbruiken ook veel energie, wat een probleem kan zijn als je je energieverbruik laag wilt houden.

Conische Versus Platte Braammolen

Laten we hun verschillen eens nader bekijken. Hoewel ze allebei de klus kunnen klaren, zijn deze twee slijpmachines heel verschillend in hoe ze werken. Met het blote oog zien de gronden van een conische braam en een platte braam er hetzelfde uit. Als je ze echter onder een microscoop houdt, blijkt dat ze enorm verschillende resultaten opleveren, en het komt allemaal neer op verschillende slijptechnieken.

Conisch Slijpen

De conische maalmolen maakt gebruik van koffiebonen die in een enigszins verticale positie tussen de messen schuiven. Dit dwingt ze natuurlijk naar beneden. De conische braamvorm maakt gebruik van een buitenste gekartelde braam en een binnenste kegelvormige braam. Terwijl de middelste maalschijf ronddraait, worden de bonen in het scherpe maalgebied getrokken en in kleinere stukjes afgebroken.

De conische maalmethode creëert in feite iets dat bimodale distributie wordt genoemd . Deze terreinen zien er met het blote oog uniform uit, maar bestaan in feite uit twee verschillende maten: een kleinere en een grotere. En ja, consistentie is belangrijk, maar dit ontwerp voor de conische molen werkt eigenlijk prachtig voor het zetten van espresso. De kleinere deeltjes helpen de waterstroom te beperken, terwijl de grotere gronden dit stimuleren, waardoor de waterstroom in evenwicht wordt gehouden, wat resulteert in een zachte, sterke espresso.

Vlak Braam Slijpen

Bij platte bramen mogen de bladen fysiek meer met elkaar interageren dan een conisch gevormde braam. Unimodale distributie is mogelijk door de beweging tussen de bramen. Deze verdeling zorgt voor gronden die uniform van vorm zijn en niet zoals de grond die wordt gecreëerd door een conische molen.

Omdat de bramen evenwijdig zijn, kan de grond er gemakkelijker tussen komen te zitten. Je molen houdt meer koffie vast, waardoor je meer koffie verspilt. Als gevolg hiervan hebben platte stiftfrezen de neiging om meer warmte te genereren en kunnen ze behoorlijk luidruchtig zijn tijdens het slijpen. Voor sommige barista’s wegen de voordelen van de unimodale distributie echter op tegen de nadelen, waardoor het nog steeds een zeer populaire keuze is.

Dingen Om Te Overwegen Bij Het Winkelen

Tijd dus om uw kennis van conische en platte slijpmachines op de proef te stellen! Maar voordat u begint met winkelen, zijn hier enkele belangrijke bepalende factoren waarmee u rekening moet houden.

Handmatig Of Automatisch?

Dit is een van de meest directe kenmerken van je grinder waar je rekening mee moet houden voordat je hem koopt. Als je veel reist of koffie zet in kleine hoeveelheden, dan is een handmatige koffiemolen wellicht het beste. Als u echter op zoek bent naar een handigere, voortreffelijke, eenvoudigere methode om koffie te malen, dan moet u enkele automatische opties overwegen. Een automatische molen kan een goede pasvorm zijn, omdat je hiermee gemakkelijk een grote hoeveelheid koffie in één keer kunt malen.

Materiaal

Voordat je een grinder koopt, is het belangrijk om te weten waar de grinder van is gemaakt. Het is duidelijk dat hoe goedkoper het materiaal, hoe minder duurzaam het zal zijn, en omgekeerd. Materiaal zoals keramiek blijft langer scherp als het goed wordt onderhouden, maar materiaal zoals metaal kan tijdens het malen de extra warmte beter weghouden van de bonen.

Samenhang

Als het erom gaat dat uw molen bruikbaar koffiedik van hoge kwaliteit produceert, is consistentie essentieel. Het vermogen van uw grinder om verschillende malingen te produceren, heeft een grote invloed op de prestaties. Het vermogen van uw molen om een mengsel van grove en fijne maling te produceren, heeft invloed op de kwaliteit van uw brouwsel. Als je maling te inconsistent is, zullen het brouwproces en de brouwtijd niet goed zijn, omdat fijnere en grovere malingen de smaak anders onttrekken.

Prijs

In welke prijsklasse ben je bereid te betalen voor je grinder? De prijs van je grinder hangt van veel factoren af, zoals of het handmatig of automatisch is, van welk materiaal het is gemaakt, enzovoort. De belangrijkste factor die de prijs zal beïnvloeden, is de reden waarom de molen is gemaakt. Hoe groter de bramen in de molen, hoe duurder de molen kan zijn. Dit komt vooral omdat hoe groter je bramen zijn, hoe meer koffiebonen je kunt malen. Dit is de reden waarom zowel professionele barista’s als de meeste coffeeshops grotere maalschijven gebruiken.

Vonnis

De belangrijkste dingen om op te letten bij het kiezen van een grinder zijn consistentie en afval. Een conische is een goede keuze als je de beste espresso shot wilt krijgen. Een platte maalsteen is ook geschikt als je andere soorten espresso zet. Bovendien zijn conische molens goedkoper, stiller en efficiënter voor barista’s die veel espresso zetten. Een platte molen is misschien beter voor mensen die thuis op verschillende manieren willen brouwen.

Beide maalmethoden zijn betrouwbaar en effectief, maar het hangt allemaal af van uw behoeften. Dus veel plezier met winkelen en zoals altijd: