Boter In Koffie? De WAARHEID Over Deze Wonderdrank Uit De Himalaya

Laatst bijgewerkt

Geloof het of niet, het verhaal achter boterkoffie begint tegenwoordig met gedomesticeerde yak, die ruig is bedekt.

Ja precies. Dit dier leeft op grotere hoogten in Tibet en ziet eruit als een harige koe.

Tibetaanse herders gebruiken Yak al duizenden jaren als lastdier. Ze bieden bijna alles wat nodig is om te overleven:

  • Melk
  • Vezelsbut
  • Vlees

De Tibetaanse herders hebben in de loop der jaren veel innovatieve manieren ontwikkeld om de Yak te gebruiken. Ze konden gezonde vetten binnenkrijgen in heerlijke bezorgsystemen.

Yakboter thee

Ze gebruikten de yaksmelk, samen met sterke thee (meestal zwarte), om een calorierijk, schuimig en interessant drankbrouwsel te creëren.

In andere delen van de wereld, zoals Ethiopië, is het mengen van gekruide boter met koffie een eeuwenoude traditie.

Koffie Van Vandaag: Boter In Koffie

Dave Asprey, de man achter Bulletproof, liet me kennismaken met het idee dat je net als de meeste mensen boter aan koffie kunt toevoegen.

Joe Rogan Experience onthulde aan de wereld dat hij deze robuuste en gezonde drank ontdekte tijdens het klimmen in het Himalaya gebergte.

Hij was gewoon uitgeput na een lange dag. Hij kreeg de schuimige yakboterthee en hij merkte dat de effecten op zowel zijn energie als helderheid diepgaand waren.

Bij thuiskomst verving hij de yakboter door Kerrygold (de gemakkelijkst te vinden) ongezouten grasgevoerde boter, samen met een gezonde olie zoals kokosolie (of specifiek MCT-olie) en koffie van goede kwaliteit. Dit nieuwe brouwsel had hetzelfde effect als zijn drankje in de Himalaya.

Wist je dat? MCT is voor middellange keten triglyceride of middellange keten vetzuur. Grasboter is gezonder dan traditionele boter, omdat het CLA, meer Omega-3-vetzuren en vitamine K2 bevat, die bij de meeste mensen vaak een tekort hebben.

Dus Amerika’s boterkoffie (of Bulletproof in zijn geval) was geboren.

Wauw, rustig aan, denk je misschien.

Laten we eens kijken hoe dit allemaal begon.

Ingrediënt 1: MCT-olie Of Kokosolie

MCT-olie is in wezen kokosolie of palmolie die is gewonnen uit specifieke middellange-ketenvetzuren. Hierdoor ontstaat een geconcentreerd product met veel gezondheidsvoordelen.

Ze worden middellange ketens genoemd omdat ze aangeven hoeveel atomen er in de keten zitten.

De zuren die nodig zijn om MCT-olie te maken zijn de volgende:

  • Capronzuur (C6)
  • Caprylzuur (C8)
  • caprinezuur (C10)

Wat Is Het Belang Van Middellange Keten Vetzuren?

Vetzuren met middellange ketens, zoals die in geconcentreerde MCT-olie of natuurlijke kokosolie, kunnen je spijsverteringsstelsel omzeilen om je bloedbaan te bereiken. Hier worden ze rechtstreeks naar je lever getransporteerd, die de olie op natuurlijke wijze omzet in ketonen (pure energie!).

Je lever geeft de ketonen vervolgens weer af in je bloedbaan, waar ze door je hele lichaam worden getransporteerd. De ketonen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en energie aan je hersenen leveren, waardoor je een scherpe mentale focus krijgt.

Typische vetzuren – niet de middellange ketens – moeten door je maag en dunne darm worden verwerkt totdat ze in de bloedbaan worden opgenomen, wat veel langzamer gaat.

Wist je dat? Vetzuren met middellange ketens worden sneller opgenomen dan typische vette oliën, die veel langer nodig hebben.

Naast de snelwerkende energie zijn er nog een paar andere voordelen van MCT’s:

  • Thermogene effecten, die een positieve invloed hebben op je stofwisseling
  • Het is geurloos en smaakt naar kokosolie.
  • Sterk geconcentreerd, dus je hebt niet veel nodig (kokosolie vereist 2-3x het volume)

Wat je ook doet, de gezondheidsvoordelen van het toevoegen van MCT-olieconcentraat aan je koffie of natuurlijke kokosolie zijn onmiskenbaar.

Ingrediënt 2: Boter (maar Moet Het Met Gras Worden Gevoed?)

Het is aan u om te beslissen of uw boter grasgevoerd of graangevoerd is. Het gebruik van grasgevoerde creamer heeft duidelijke gezondheidsvoordelen.

In de natuur grazen koeien over grote oppervlakten. Het hoofdbestanddeel van een gezond koeiendieet is inderdaad gras.

Koeien die maïs, soja, granen en andere voedselproducten krijgen, krijgen geen optimale voeding, daarom zijn traditionele boters van nature verstoken van dergelijke essentiële componenten:

  • Vitamine K2
  • Gezonde Omega-3-zuren
  • Beta-caroteen
  • Vitamine A
  • CLA (een ander gezond vetzuur)

Grasboter smaakt naar mijn mening ook een stuk beter.

Ingrediënt 3: Koffie

Ten slotte heb je gewoon een goede koffie nodig om het pakket voor heerlijke, voedzame boterkoffie compleet te maken.

Laten we het even hebben over de gifstoffen die in koffie worden aangetroffen.

Dit verdient een kleine vermelding, maar is niet iets waar ik me persoonlijk veel op richt.

Dave Asprey stelt voor om koffie te zoeken die niet besmet is met mycotoxinen. Volgens hem berooft deze klasse van schimmeltoxines mensen van hun mentale voorsprong en kan het gezondheidsproblemen veroorzaken.

Er is veel onderzoek gedaan naar koffie en schimmel. Het brandproces lijkt de schimmelpopulaties te decimeren, dus het is onduidelijk hoeveel effect het heeft op mensen. Ik raad aan om koffie van hoge kwaliteit te zoeken die comfortabel is om te drinken en die geen nadelige effecten heeft bij het drinken.

Giftigheid voor schimmels is duidelijk geen kleinigheid, maar als je een bepaalde koffie drinkt die je al geen merkbare bijwerkingen geeft, ben je waarschijnlijk vrij.

Boter In Koffie: Gezondheidsvoordelen

Hoewel Amerikanen niet op de hoogste hoogten in Tibet wonen of een harde boerenlevensstijl hebben, is boterkoffie nog steeds een aantrekkelijke optie voor Amerikanen.

Laten we dieper ingaan op het waarom.

Sommige delen van de wereld waren van mening dat vetten schadelijk waren en dat granen roekeloos gegeten moesten worden. In de afgelopen jaren is dit gevaarlijke geloof schaamteloos en volledig vervalst. Mensen hebben gezonde vetten nodig om te leven, omdat je lichaam ze niet zelf kan produceren.

  • Avocado’s
  • Boter gemaakt van grasgevoerde boter
  • Zalm
  • Chia zaden
  • Kokosnootolie

Deze verbazingwekkende vetten zijn de afgelopen jaren teruggekeerd in het Amerikaanse dieet, en terecht.

Veel van deze voedingsmiddelen bevatten heilzame Omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de vele fasen van de natuurlijke ontwikkeling van de mens, en die tevens helpen bij het voorkomen van ernstige ziekten. Ze spelen een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van moderne ziekten zoals coronaire hartziekte, artritis, kanker, hoge bloeddruk en ontstekingen in het algemeen.

Het lichaam kan ook vitamine A, D en E opnemen uit vetten.

Jeffrey Gladd, een voorstander van een gezonde, ontstekingsremmende levensstijl en voeding, verklaarde dat boter in koffie je een vol gevoel geeft en je mentale helderheid met 20-25 procent verbetert.

De arts is van mening dat een ochtenddosis van bijna puur vet kan helpen het vetverbrandingspotentieel van het lichaam in het algemeen te stimuleren, wat leidt tot gemakkelijker gewichtsverlies.

En we weten allemaal dat koffie zelf deze eigenschappen al bezit.

Het belangrijkste is dat je, naast de vele gezondheidsvoordelen van gezonde vetten en het extra voordeel van het toevoegen van boter of olie aan je koffie, ook suiker uit je dieet kunt weren.

Het is bekend dat suiker de oorzaak is van veel van de kwalen waar we tegenwoordig aan lijden. Uw gezondheid kan worden verbeterd door simpelweg suikerhoudende koffie te vermijden en boterkoffie te drinken.

Wist je dat? Iemand die een favoriete Starbucks-drank drinkt met maximaal 25 theelepels suiker.

Hoe Maak Je Een Kopje Boterkoffie?

Je kunt gewoon boter aan je koffie toevoegen en het roeren, maar er zijn betere manieren om het drankje te bereiden (om ze lekkerder te maken). De Dave Asprey Bulletproof-methode is een manier om boterkoffie te maken.

De Kogelvrije Methode

Wat je nodig hebt

  • Gefilterd water – 8 tot 340 gm
  • 2,5 el versgemalen koffiebonen
  • 1 tl 2 eetlepels MCT-olie/kokosolie
  • 1 – 2 EL grasgevoerde, ongezouten boter
  • Een blender

Het proces

  1. Gebruik het gefilterde water met gemalen koffie om één kop (8-340 g) van je favoriete espresso te maken.
  2. Voeg de MCT-olie of kokosolie toe
  3. Voeg de boter toe
  4. Mix alles 20-30 seconden in een blender tot het eruitziet als een schuimige latte.

Wat tips

  • Overweeg een brouwmethode te gebruiken met een metalen filter, aangezien papieren filters enkele van de heilzame koffie-oliën absorberen.
  • U kunt de eerste paar dagen beginnen met een kleinere hoeveelheid olie en vervolgens uw inname verhogen naarmate u zich meer op uw gemak voelt.
  • Houd je niet van zuivel? Vervang ghee!

Het schuim is een verrassend bijproduct van deze methode, en het is zo romig en zacht als elke espresso die je ooit hebt gehad.

Dave Asprey heeft dit fenomeen aan den lijve ondervonden hoog in de Himalaya. Het is waarschijnlijk dat er een blender was om te helpen met het mixen. Dit was eeuwen geleden niet het geval.

Wat is het doel van de blender en hoe werkt het? De blender zorgt ervoor dat de koffie een gladde textuur en smaak heeft. Voor dit avontuur moet je een goed mondgevoel hebben.

Denk aan Tom Cruise in Cocktail. Om hetzelfde effect te bereiken, kun je hiervoor een blenderfles (of zelfs een afsluitbare container) kopen.

Meng, schud en mix de ingrediënten tot je een mooie schuimige, geëmulgeerde drank krijgt.

Conclusie: Boterkoffie

Het klinkt misschien als een trend om boter in koffie te doen.

Hoewel boterkoffie misschien trendy is, verandert dit niets aan het feit dat er aanzienlijke gezondheidsvoordelen zijn om het aan je dagelijkse routine toe te voegen.

  • Voel de energiestoot
  • Voel verbeterde mentale helderheid
  • Voel je vol en verzadigd in plaats van naar een snack te grijpen bij

Voordat u drastische wijzigingen aanbrengt, moet u uw huidige inname van gezonde vetten evalueren. Raadpleeg uw arts voordat u wijzigingen aanbrengt.

Misschien vind je iets dat je leuk vindt als je erin kunt springen.