Hoe Maak Je Een Latte Macchiato. Uw Thuisbrouwgids

De macchiato is een klassieker, of je nu een professionele thuisbrouwer bent of gewoon leert hoe je koffie kunt bestellen in je plaatselijke cafetaria. De macchiato is een klassieker naast nietjes zoals de latte of cappuccino.

De macchiato is een must-know voor iedereen die de basis onder de knie wil krijgen. We gaan je een heerlijke variant van de klassieke macchiato laten zien.

Café Latte Vs. Latte Macchiato

Caf Latte Vs Latte Macchiato

Beide drankjes hebben latte in de naam, dus hoe verschillend kunnen ze zijn? Latte macchiato’s en lattes delen dezelfde ingrediënten: espresso en melk. Het is dus geen verrassing dat beide melk bevatten, aangezien latte melk betekent in het Italiaans.

Macchiato betekent gemarkeerd of gekleurd, wat verwijst naar hoe je de espresso markeert met melk.

Latte macchiato betekent dus letterlijk bevlekte melk.

Om het duidelijk te stellen: het verschil is de volgorde van de ingrediënten. Bij het mixen van een latte wordt de espresso eerst gegoten met de melk als tweede laag. Voor een macchiato giet je eerst de melk met als tweede laag espresso.

Stel dat je maar zo-zo bent over de smaak van espresso, of misschien hou je van de zachte melksmaak van lattes. De latte macchiato is in dit geval de perfecte keuze. Lattes leggen de nadruk op melk, zoals hun naam al doet vermoeden. Latte macchiato’s hebben minder melk dan klassieke lattes en meer espresso.

Hoe Maak Je Thuis Een Latte Macchiato

Als je thuis een latte macchiato wilt maken, heb je een methode nodig om melk op te schuimen. Je kunt een opschuimpijpje, handopschuimer, espressomachine of een elektrische mixer gebruiken. Je hebt geen apparatuur nodig om je koffie op te schuimen, maar je kunt het nog steeds op de ouderwetse manier doen, met de hand kloppen of schudden in een bakje.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Wat je nodig hebt:

  • kopje volle of 2% melk
  • 2 shots hete espresso

Er zijn veel niet-zuivelproducten die kunnen worden gebruikt om volle melk minder schuimig te maken. Havermelk is over het algemeen de beste keuze voor het opschuimen, maar amandelmelk kan ook een behoorlijk schuim bereiken.

Extra invoegtoepassingen:

  • 1 eetlepel gearomatiseerde siroop

Je zou geen gearomatiseerde siroop of garnering toevoegen aan een traditionele macchiato, maar als je thuis een latte macchiato maakt, waarom niet? We raden aan om eerst een klassieke latte macchia te maken om het proces goed te krijgen. Je kunt later meer smaak aan je latte macchia toevoegen.

Als je van een scheutje kaneel of andere topgarnering houdt, is het eenvoudig om het toe te voegen als laatste stap van een drankje. Probeer eens een macchiato. Je kunt het op smaak brengen met kardemom of kaneel als je op zoek bent naar wat meer smaak.

Het Proces

Ingrediënten bereid? Frother in de aanslag? Dit zijn de stappen voor het maken van een latte macchiato.

Stap 1: Melkschuim

De eerste stap is het bereiden van je luchtige melkschuim.

Het is mogelijk dat je hebt gehoord dat verse, koude melk het beste is om op te schuimen. Als je een automatische opschuimer of pers gebruikt, wil je beginnen met gekoelde melk. Het is het beste om bevroren melk te vermijden, omdat het niet schuimt.

De zoetheid van de melk kan worden verbeterd door deze te verwarmen. Het is belangrijk om de melk niet te verbranden, omdat deze niet zo lekker zal smaken. Warme melk schuimt niet, warme melk wel. Het moet een koudere temperatuur zijn dan je dubbele espresso.

Gebruik je favoriete methode voor het opschuimen. Het beste opschuimen gebeurt snel als je een machine of ander apparaat gebruikt. Als je met de hand opschuimt, moet je misschien een paar rondjes roeren of schudden.

Waar je naar kijkt zijn bubbels. Voor je zelfgemaakte latte macchiato heb je een dik, bruisend melkschuim nodig. U kunt nu het melkschuim schenken als u tevreden bent met de consistentie.

Stap 2: Espresso Maken

Stappen 1 en 2 kunnen worden verwisseld, afhankelijk van hoe snel je bent en of je nog een paar handen hebt die helpen. Als je twee mensen in je keuken hebt, kun je stap 1 en 2 tegelijk doen. Wil je je espresso warm hebben, dan hebben we het maken van espresso stap 2 geplaatst.

We hebben een post met vier methoden om espresso te maken zonder espressomachine. Sterke espresso is wat je wilt, of je nu wel of geen espressomachine hebt.

Zodra je je espresso hebt gezet, leg je hem opzij.

Stap 3: Giet Opgeschuimde Melk In Je Glas

Het is belangrijk om voor de derde stap met melk te beginnen. Hoewel het gebruik van een hoog glas de voorkeur heeft, aangezien je de magie kunt zien gebeuren, maak je geen zorgen als je een mok-fan bent. Het werkt ook als je een hoge kop hebt.

Uw opgeschuimde melk moet in een glas of een andere container worden gegoten. U kunt er echter wat voor later bewaren (het vlekgedeelte). Je smaakvoorkeuren bepalen hoeveel schuim je bewaart, maar over het algemeen zou één eetlepel voldoende moeten zijn.

Nu wacht je tot de melk is afgescheiden, wat meestal tussen de 30 seconden en een minuut duurt.

Stap 4: Espresso Toevoegen

De vierde stap is waar het allemaal samenkomt. Begin door je mok of glas te pakken en je espresso in te schenken. Schenk vervolgens espresso langs de zijkant van het glas om een mooie laag over de opgeschuimde melk te vormen. Giet of lepel tot slot de laatste klodder romig melkschuim erdoor.

Als je een garnering wilt toevoegen, strooi je hier op de bovenkant.

Nu je de finishing touch hebt aangebracht, kun je genieten van je latte macchiato.

FAQ

Moet Ik De Melk Opschuimen Of Stomen?

De beste manier om lattes of latte macchiato’s te maken, is door te schuimen, niet te stomen. Waarom? Stomen zorgt voor kleinere belletjes of microschuim. Opschuimen zorgt voor meer substantiële bubbels en vormt een wolkachtig oppervlak waarop uw espresso beter kan drijven.

Er is geen verkeerde keuze. Stomen zorgt voor een zachtere, soms romigere smaak. Als u de voorkeur geeft aan gestoomde melk en u brouwt thuis, waarom kiest u dan niet voor gestoomde melk voor uw latte macchiato? We raden aan om de schuimmethode minstens één keer te proberen om het van je bucketlist met traditionele drankjes te halen.

Is Een Latte Macchiato Sterker Dan Een Latte?

Latte macchiato heeft meer espresso en bevordert de espressosmaak. Bij lattes draait alles om die melkachtige smaak. Een perfecte latte macchiato combineert de kracht van espresso in macchiato met de zachtheid van een latte. Het zal niet zo delicaat zijn als een latte, maar het is lichter dan een macchiato.

Latte Macchiato

Opbrengst:
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Een eenvoudige latte om thuis te brouwen als je behoefte hebt aan die koffiehuissmaak. Twee ingrediënten, maar je kunt het aanpassen met tonnen smaken!

Ingrediënten

  • Kopje volle melk of 2% melk
  • 2 shots hete espresso

Instructies:

  1. Schuim je melk op
  2. Zorg ervoor dat je je espresso-shots maakt
  3. Schenk opgeschuimde melk in je kopje
  4. Schenk espresso over je opgeschuimde melk en geniet!

Categorie: Hoe te brouwen

  • Hoe te brouwen?

    Er zijn veel heerlijke koffierecepten voor de herfst! Ben je op zoek naar een nieuwe koffie om buiten van te genieten bij het kampvuur? Zoek niet verder. Klik hier om enkele van de meest hartige en seizoensgebonden koffiedranken te ontdekken om van dit herfstseizoen te nippen.

  • Hoe te brouwen?

    Een Starbucks-achtige drank die je snel thuis kunt maken met dit karamelfrappuccino-recept.

  • Koffie Feiten

    Verliefd op Kahlua en andere in de winkel gekochte koffielikeuren, maar geniet je van de kunst van het thuis zetten van koffie? We hebben 11 geweldige koffielikeurrecepten die je kunt maken. Dus het is tijd om jezelf te trakteren en een beetje bougie te voelen terwijl je een beetje dronken wordt.

  • Hoe te brouwen?

    Je bent de volgende in de rij en kiest tussen flat white of cappuccino. Welke smaakt beter en wat zijn de echte verschillen? We hebben u gedekt:

  • Hoe te brouwen?

    Leer hoe u traditionele Turkse koffie zet in uw eigen keuken, zodat u kunt genieten van deze exotische koffie zonder te hoeven reizen!