Koffie Refractometer. Wat Doet Het En Hoe Gebruik Je Het?
Inhoud Tonen

Met de opkomst van speciale koffie kwam de opkomst van speciale koffietools. Onder hen is de zogenaamde koffierefractometer.

Wat is de wetenschappelijke gadget? Hoe en waarom wordt het gebruikt? En nog belangrijker, kan het u helpen betere koffie te zetten? Blijf lezen om erachter te komen!

Wat Is Een Koffie-refrometer?

Wat Is Een Koffierefrometer

Een refractometer meet hoe licht buigt (ook bekend als breking) terwijl het tussen lucht en vloeistof beweegt. Dit geeft ons informatie over de eigenschappen van de vloeistof. Hierdoor kunnen we het extractierendement berekenen door de Total Dissolved Solids van de koffie te meten.

Wat is TDS?

De opgeloste stoffen in je ochtendbrouwsel zijn de gebrande en gemalen koffiedelen die oplossen in het brouwwater; in wezen, zij zijn de koffie in uw koffie. Nadat u de TDS hebt gemeten, kunt u deze formule gebruiken om het extractierendement te berekenen. De meeste bedrijven zullen dit echter met software doen.

Extractieopbrengst% = gezette koffie (g), TDS (%)/dosis (g).

We weten allemaal dat extractie een aanzienlijke invloed kan hebben op de smaak van de koffie. Deze informatie is nuttig.

Experts vonden in het verleden het ideale extractierendement voor druppelkoffie tussen 18% en 22%. Het TDS-percentage lag tussen de 1,15 en 1,35. Naarmate de kwaliteit van koffiespecialiteiten is verbeterd, kunnen deze cijfers echter nog hoger worden.

Waarom Een Koffierefractometer Gebruiken?

Koffiebranders, drankenproducenten en high-end coffeeshops gebruiken steeds vaker refractometers. Zelfs de meest bekwame thuisbrouwers mengen zich in de strijd.

Volgens Chris Baca, een industrie-expert, zijn ze een geweldige manier om een nieuwe kop koffie te krijgen of om kwaliteitscontrole (QC) uit te voeren in combinatie met een getraind gehemelte.

De refractometer is een van de beste QC-tools die we tegenwoordig in koffie hebben, dus je zou hem moeten gebruiken.

Nadat je een geweldige kop koffie hebt gezet, kan de refractometer worden gebruikt om de TDS (en extractieopbrengst) te meten. Dit zal u laten weten of het in de toekomst kan worden gereproduceerd.

Je smaakpapillen zijn nog steeds de beste manier om je koffie te optimaliseren.

TDS en extractieopbrengst kunnen worden uitgezet om u te helpen bepalen welke aanpassingen nodig zijn als uw koffie anders smaakt. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of uw koffie te sterk, te zwak, te veel of te weinig geëxtraheerd is.

Hoe Gebruik Ik Een Koffierefractometer?

Hoewel al deze wetenschappelijke terminologie ingewikkeld klinkt, is het gebruik van een refractometer heel eenvoudig. Het moeilijkste is misschien wel het openen van uw portemonnee, aangezien de meeste omhoog lopen van

Voeg een paar druppels gezette espresso toe aan het monsterputje op de refractometers en het zal een TDS-nummer rapporteren. Als je espresso gebruikt, is het iets moeilijker omdat je het eerst moet filteren.

Hier is een demonstratie van Matt Perger, een voormalig World Brewers Cup-kampioen:

Herhaal dit proces met verschillende recepten terwijl je proeft tot je op het lekkerste kopje belandt. Zo bepaal je het beste extractierendement voor je koffie.

Vonnis

FAQ

Hoe Kan Ik De TDS Van Mijn Koffie Verhogen?

Om het TDS te verhogen, zijn er verschillende aanpassingen die u kunt doen aan uw koffierecept. U kunt fijner malen, de zettijd verlengen, de watertemperatuur verhogen, hogere druk gebruiken als u espresso zet of turbulentie gebruiken bij het zetten van filterkoffie.

Heb Ik Een Koffiespecifieke Refractometer Nodig?

Een koffiespecifieke refractometer is niet nodig, maar het zal nauwkeuriger zijn. Wat nog belangrijker is, koffierefractometers worden geleverd met de nodige software om koffiegerelateerde berekeningen te maken, zoals TDS en extractieopbrengst.

Hoe Beïnvloedt Extractie De Koffiesmaak?

Koffie die te weinig is geëxtraheerd, kan bitter en zuur smaken. Het kan ook een dun lichaam en gebrek aan smaak hebben. Overgeëxtraheerde koffie kan bitter of verbrand smaken en de smaakpapillen overweldigen.