Hoe Wordt Koffie Gemaakt. De Reis Van Zaadje Tot Kopje

Koffie is zo’n vast onderdeel van ons leven, het is gemakkelijk als vanzelfsprekend te beschouwen. Elke koffieboon moet een lange afstand afleggen, veel mensen ontmoeten en vele stappen doorlopen voordat hij je kopje bereikt. Laten we zijn reis volgen. Zo heb je nog meer redenen om van je volgende kopje koffie te genieten.

Koffie Verbouwen: Van Zaadje Tot Plant

Koffieproductie begint bij het kweken van een koffieplant. Een bloeiende struik is wat koffie groeit. Hoewel koffie ooit afkomstig was uit Afrika en tropisch Azië, wordt het nu over de hele wereld gevonden. Deze koffiebomen, met name die welke de beste koffie maken, gedijen in specifieke klimaten. Ze bevinden zich meestal in de buurt van de evenaar. De koffieband is de verzamelnaam voor de regio’s waar de koffiebonen vandaan komen.

Je kunt er meer over leren in deze snelle en informatieve video:

De belangrijkste voorwaarden voor het verbouwen van koffie zijn voldoende zon, geen vorst, veel regen en goed doorlatende grond. Andere factoren, zoals grote hoogte en constante temperatuur van dag tot nacht, zijn belangrijk bij het produceren van hoogwaardige koffie .

Er zijn twee hoofdsoorten koffie, ARABICA en ROBUSTA. Arabica-koffiebonen zijn het type koffiebonen dat als superieur wordt beschouwd, met zoetere en complexere smaken, maar ze zijn duurder en uitdagender om te kweken. Robustabonen hebben sterkere smaken en meer cafeïne. Ze zijn echter een taaiere plant die bestand is tegen zware omstandigheden. Beide soorten koffiebonen hebben hun plaats in de koffie-industrie.

Koffiekersen zijn de vruchten van koffieplanten. Het hart van elke koffiekers zijn twee bonen – of af en toe een koffieboon, een peaberry, maar dat is een verhaal voor een andere dag.

Koffie Verwerken: Van Plant Tot Groene Koffieboon

Koffie Verwerken Van Plant Tot Groene Koffieboon

Koffieverwerking omvat het verwijderen van koffiebonen van de kers en het drogen ervan. Dit resulteert in sperziebonen die je kunt bewaren tot het roosteren.

Er zijn drie belangrijke verwerkingsmethoden:

  • Natuurlijke verwerking: Ook wel droge verwerking genoemd, dit is de oudste methode. De koffiebessen, ook wel koffiebessen genoemd, worden in de zon gelaten om te fermenteren, waarna het fruitige vruchtvlees wordt verwijderd. Omdat de bonen suikers uit fruit opnemen, zijn bewerkte koffies meestal zoeter. Dit is ook de meest uitdagende methode om te controleren, omdat de kersen in de zon kunnen rotten als ze niet zorgvuldig worden verzorgd.
  • Gewassen verwerking: Ook wel nat proces of natte verwerking genoemd. Het fruit wordt voor de fermentatie van de bonen verwijderd. Hoewel de koffie consistenter is en een betere smaak heeft, kan afvalwaterbeheer milieuproblemen veroorzaken.

Wat ik zo leuk vind aan gewassen koffie is dat ze pure intrinsieke smaken van de boon kunnen hebben, als het wassen goed wordt gedaan.

  • Honingverwerking Dit is eigenlijk een mengsel van de eerste twee. Deze nieuwe methode gebruikt slechts een kleine hoeveelheid kers om het te verwijderen voor fermentatie en drogen. Het resultaat is een koffie die zowel zoet als schoon van smaak is.

Koffiebranden: Van Groene Tot Bruine Koffieboon

Koffiebranden Van Groene Tot Bruine Koffieboon

De koffie krijgt zijn rijke bruine kleur door het branden. De koffie is na het branden beter oplosbaar, waardoor je de volle smaak optimaal kunt benutten.

De smaak van een braadstuk hangt af van de tijd en temperatuur van het braden. Licht gebrande bonen smaken nog steeds voornamelijk naar de oorsprong, met heldere fruit- en bloemige smaken. Medium gebrande koffie heeft wat karamelisatie van het gebrande. Donker gebrande koffie krijgt veel van zijn karakter door het brandproces, met geroosterde smaaktonen en een volle body.

Brouwen En Extractie: Van Koffiebonen Tot Koffiedrank

Brouwen En Extractie Van Koffiebonen Tot Koffiedrank

Er zijn veel manieren om koffie te zetten. Er zijn altijd nieuwe methoden. Maar in de kern doen ze allemaal hetzelfde.

Bij het brouwen worden de oplosbare smaakstoffen uit de koffiebonen in heet water geëxtraheerd.

We malen de koffiebonen om de extractie te vergemakkelijken. Hoe fijner de gemalen koffiebonen, hoe sneller je ze kunt extraheren. Om snel een shot te krijgen, moet je fijn malen. Voor een pour-over is een medium maling het beste. Een grove maling is beter voor koude brouwsels of Franse persen.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Oploskoffie?

Zijn koffiebonen zaden?

Ja, koffiebonen zijn zaden. Het zijn de zaden van de koffieplant en ze worden gevonden in het midden van het fruit van de plant. Koffieplanten fruit wordt de koffiekers genoemd.

Is Koffie Een Graan?

Nee, koffie is geen graan. De koffieplant is een bloeiende struik en de koffiebonen zijn de koffiezaden. Het zijn geen bonen.