Hoe Een Roker Te Gebruiken. Een Essentiële Gebruikershandleiding

Voor veel mensen is een roker een noodzakelijk onderdeel van een cookout. Als het correct wordt gedaan, kan roken het vlees mals maken en het volle smaakprofiel extraheren.

Desalniettemin is de sleutelzin hier Wanneer het goed wordt gedaan .

Roken is een heel delicaat en soms gecompliceerd proces dat enige vaardigheid van uw kant vereist. In deze essentiële gebruikershandleiding krijgt u de kans om te leren hoe u een roker gebruikt en maakt u uzelf vertrouwd met de werking van een roker van binnen en van buiten.

Gerookt voedsel is een nietje voor cookouts.

Wat Is Een Roker?

Een roker is een technisch apparaat dat gemaakt is voor het langdurig roken van vlees met behulp van indirecte houtskoolwarmte.

Hoewel ze er precies hetzelfde uitzien, zijn rokers niet hetzelfde als grills.

Als je het laat sudderen op de houtskoolwarmte van lage temperatuur, krijgt de spiervezel van het vlees de tijd die het nodig heeft om af te breken en mals te worden. Zo krijgt gerookt vlees zijn kenmerkende zachte textuur.

Maar het grootste voordeel van roken is dat het de beste methode is om een pure houtrooksmaak aan het vlees te geven. Voeg een paar stukjes aromatisch hardhout toe aan het vuur en er komt een hele andere dimensie van smaak vrij over het sappige vlees.

Er zijn veel verschillende vormen van rokers op de markt. Ze veranderen niet alleen wat betreft het ontwerp, maar ook het type brandstof dat ze gebruiken.

Er zijn rokersvaten, toonbankrokers, rokers in kaststijl, om er maar een paar te noemen, en een breed scala aan brandstoffen uit houtskool, aardgas en propaan, voor stroomvoorziening.

Elk van hen heeft zijn voor- en nadelen, die we later in het rapport zullen bespreken. Aan de andere kant is houtskool het meest populaire type roker , wat het voedsel een natuurlijkere smaak kan geven.

Hoe Verschilt Een Roker Van Een Grill?

Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat een roker niet hetzelfde is als een barbecue, ook al lijkt hij erg op een andere barbecue.

Grills koken met behulp van
directe warmte . Het voedsel wordt bovenop het vuur geplaatst waar de temperatuur het hoogst is. Deze procedure kan mooie grillstrepen achterlaten op de enigszins verkoolde buitenkant van het vlees. Als het goed gaar is, moet het aan de buitenkant knapperig en kleurrijk zijn met een zachte, sappige binnenkant.
Grillen vereist directe, extreme hitte, wat niet perfect is om te roken.

Afgezien van hoge koorts, is grillen ook een zeer extreme, snelle activiteit. U moet altijd de warmte aanpassen en het voedsel omkeren om aanbranden te voorkomen. Een biefstuk van een halve inch of 3 cm kan slechts ongeveer tien minuten op de grill staan (4 tot 5 minuten aan elke kant) voordat het uitdroogt en suddert.

Roken vereist zachtere, indirecte warmte , dus rokers zijn ontworpen om minder warmte te creëren (ongeveer 220 ) en nooit directe warmte te produceren die het rookproces kan verpesten. Dit wordt normaal gesproken gedaan door de brander of het verwarmingselement zo ver mogelijk van het grillrooster te plaatsen.

Een roker stelt voedsel niet direct aan het vuur bloot.

Bij een houtskoolroker bevindt de houtskoolpan zich bijvoorbeeld helemaal onderaan dit samenstel. De warmte moet via een rookkamer reizen voordat het het kookrooster helemaal bovenaan bereikt. Hetzelfde soort design vind je bij gas-/propaan- en elektrische rokers.

Welk Type Vlees Werkt Het Beste Voor Een Pot?

Er is geen limiet aan wat voor soort vlees je kunt roken, het komt gewoon neer op persoonlijke smaak. De meest bekende soorten om de rookbehandeling te krijgen zijn lamsvlees, worstjes, briskets, ribben en varkensschouders. Gevogelte, zoals hele kalkoen en gevogelte, is ook populair bij koks.

Als je goed bent in het bewaren van temperatuur, mag je ook vis, kaas, noten en zelfs olijven roken.

Wat U Moet Weten Voordat U Leert Hoe U Een Roker Kunt Gebruiken

Brandstofsoorten

Gas of Propaan

Gas- en propaanrokers behoren tot de meest populaire soorten rokers die er zijn. En trouw aan hun naam, gebruiken hun branders aardgas of propaan om de warmte te produceren die nodig is voor het rookproces.

Hoewel
aardgas en
propaan misschien hetzelfde klinken, zijn ze dat niet.

Organisch gas is een mengsel van allerlei brandbare gassen zoals propaan, butaan, methaan en ethaan. Ondertussen is propaan een op zichzelf staand gas .

Het voordeel van werken met een pure gasroker is dat het zuiniger is. Vanaf november zijn de gemiddelde kosten per 1.000 kubieke voet aardgas ongeveer

Deze hoeveelheid kan ongeveer 1 miljoen British Thermal Units (BTU’s) produceren , wat overeenkomt met ongeveer 51 liter propaan. In november zijn de kosten van propaan per gallon

Om dus dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen als aardgas, moet u gemiddeld uitgeven aan propaan.

Maar ondanks dat het duurder is, kan propaan tweemaal de totale hoeveelheid elektriciteit per kubieke voet vrijgeven als organisch gas .

Specifiek, 1 kubieke voet aardgas geeft ongeveer 1.030 BTU’s vrij, terwijl 1 kubieke voet benzine u tot 2.516 BTU’s kan opleveren . Als je op zoek bent naar energie-efficiëntie, ga dan zeker voor opladen. De efficiëntie ervan is erkend door de Environmental Protection Agency (EPA), die gas heeft aangewezen als een schone alternatieve brandstof.

Afgezien van de kosten- en warmtevergelijkingen, zouden zowel aardgas als gas echter een fatsoenlijke gerookte maaltijd kunnen serveren. Maar er is slechts één voorbehoud: de verbindingen in de benzine of propaan kunnen de smaak van het voedsel beïnvloeden en het naar spek laten smaken.

Briketten of stuk hardhout

Als je kookt met een houtskoolroker , heb je twee opties: briketten (of briket ) en hardhout uitpuilen .

Briketten zijn gaspellets ter grootte van een koekje, gemaakt van steenkool en houtbijproducten zoals zaagsel, steenkoolstof en houtkrullen, naast andere ontvlambare stoffen. Elk van deze componenten wordt samengeperst tot pellets met behulp van chemische toevoegingen, zodat ze kunnen branden en een constante verbranding hebben.

Een klomp brandende briketten.

Het voordeel van briketten is dat ze goedkoop en betrouwbaar zijn en slechts in vrijwel elke brandstofuitlaat verkrijgbaar zijn. Qua temperatuur leveren ze lage, maar constante en consistente warmte.

Het nadeel van het gebruik van briketten is dat er extra chemicaliën aan zijn toegevoegd. Bindmiddelen die worden gebruikt om briketten samen te persen, produceren meestal geen opmerkelijke geuren of smaken. Sommige soorten briketten zijn echter doordrenkt met aanstekervloeistof om ze gemakkelijker te laten ontbranden, wat een uitgesproken, onaangename smaak aan uw vlees kan geven.

Gelukkig is het mogelijk om dit soort briketten te vermijden, en we raden je aan dat te doen door alleen ongekookte, niet-geïnfuseerde briketten te kopen.

Een alternatief is bobbelhardhout , dit kan ruw hout zijn dat door bakken in een zuurstofloze ruimte is verwerkt en tot houtskool is veranderd. Vergeleken met briketten brandt hardhout uit bollingen intenser, terwijl bij de verbranding minder as wordt geproduceerd. Omdat een uitpuilend hardhoutvuur vrij gevoelig is voor zuurstof, kun je de temperatuur gemakkelijk regelen. En last but not least, hardhout van klompen is volledig natuurlijk en bevat meestal geen chemische toevoegingen.

Brandende bobbel hardhout.

De nadelen zijn dat ze vaak erg prijzig zijn. Ze branden ook sneller dan briketten.

Voor roken, omdat een verlaagde, constante temperatuur cruciaal is, hebben briketten veel meer de voorkeur . Klomp hardhout brandt veel te heet om succesvol en veilig te roken.

Elektriciteit

Het grootste voordeel van het gebruik van een sigarettenroker is het feit dat hij niet op gas kan lopen, tenzij je hem op een mobiele generator aansluit. Als gevolg hiervan hoeft u het niet goed te overzien zoals bij gas- of houtskoolrokers.

De verwarmingscomponenten van elektrische rokers, zoals kookplaten, kunnen hun temperatuur snel en correct wijzigen, wat het temperatuurbeheer heel eenvoudig maakt. Bovendien hoeft u zelden handmatig werk te doen. Elektrische rokers zijn vaak geconstrueerd met microprocessors die de temperatuur in de gaten kunnen houden en aan u kunnen aanpassen.

Dit is de reden waarom veel beginnende koks de voorkeur geven aan elektrische rokers boven de andere soorten: het is gewoon veel gemakkelijker te gebruiken. Zo gemakkelijk dat ze vuur-en-vergeet-rokers worden genoemd, omdat de gebruiker alleen maar de tijd op het bedieningspaneel hoeft in te stellen en vervolgens achterover te leunen en te ontspannen.

Het nadeel zit hem in de kosten. Elektriciteit is veel duurder dan benzine, en omdat gas iets duurder is dan steenkool, wekt het elektriciteit op die het duurst is om een van de drie soorten brandstof te gebruiken. Als gemak en eenvoud van gebruik echter voor u persoonlijk essentieel zijn, is het wellicht de extra kosten waard.

Wat Voor Soort Aromatisch Hout Om Te Werken?

Het toevoegen van bewerkt hout is optioneel bij een houtskoolroker, omdat de briketten zelf voor voldoende rook zorgen voor het proces. Maar als u een gas- of elektrische roker gebruikt, is deze maatregel verplicht . Gasbranders en elektrische verwarmingselementen veroorzaken geen rook. In plaats daarvan wordt hun warmte gebruikt om hardhouten stukken te verbranden, die op hun beurt de rook leveren die nodig is voor het proces.

Aromatisch hardhout is verantwoordelijk voor het opbouwen van die extra houtachtige smaak aan het vlees in de rooksmaak.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat u niet zomaar het hout kunt plaatsen dat u leuk vindt en de beste resultaten verwacht. Geen 2 houtsoorten hebben hetzelfde geur- en smaakprofiel. De intensiteit van rook is ook uniek van de ene houtsoort tot de andere. U moet zich bewust zijn van de vele eigenaardigheden van elke soort om volledig te kunnen profiteren van hun natuurlijke geur en smaak.

We meten het profiel van elke houtsoort door middel van een schaal van Licht tot Sterk .

Hout van vruchtdragende bomen zoals appelhout en kersenhout hebben relatief milde smaakprofielen . Ze zijn snoep en zijn meestal heel subtiel. Hierdoor zijn ze geweldig voor gevogelte , vis en varkensvlees . Ze zijn niet geschikt voor rood vlees en wild.

Appelhout is erg populair vanwege het milde smaakprofiel.

Tussen zacht en sterk bevinden zich eiken , esdoorn , hickory en andere houtsoorten . Hun profiel is robuuster, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor varkensvlees , roodachtig vlees en wild .

Last but not least, aan het einde van de schaal bevindt zich slechts één soort:
mesquite . Het profiel is zeer intens met een kenmerkende aardse smaak. Maar het feit is dat, omdat het zo krachtig is, mensen er over het algemeen voor terugdeinzen om mesquite te gebruiken, omdat het heel gemakkelijk te verknoeien is. Gebruik het met mate en laat het niet te lang in de roker blijven, anders loop je het risico dat je je eigen maaltijd gaat roken .
Mesquite is de sterkste aromatische houtsoort waar je mee kunt koken.

Om je hierbij te helpen, is hier een korte tabel met de kenmerken van alle populaire rookhoutsoorten.

Met wat experimenteren en vaardigheid kun je zelfs een aantal houtsoorten combineren om een uniek smaakprofiel te creëren. Wees echter voorzichtig, want een slechte mix kan enkele uren inspanning in een minuut onherstelbaar verpesten.

Voer Een Proefrit Uit Voor Nieuwe Rokers

Gloednieuwe rokers (van alle soorten) bevatten meestal fabricageresten zoals stof, olie en vuil. Als je kookt terwijl die resten nog in je rookoven zitten, kan je eten een vreemde geur of smaak hebben. Deze chemicaliën kunnen ook potentieel giftig zijn. Samen met het krachtiger maken van de roker om mee te werken, minus het extra voordeel dat het de levensduur van uw roker verlengt door roest te voorkomen.

Een droge run (ook wel voorkruiden, kruiden of behandelen genoemd ) kan al deze resten verbranden en uw eigen roker opfrissen. Het proces is vrij eenvoudig: laat de roker ongeveer 3 tot 4 uur branden zonder voedsel in de kookruimte. U kunt ook profiteren van deze droge run om vertrouwd te raken met de werking van de nieuwe roker.

Bereid je voor op een droge run

Veeg eerst alle oppervlakken (zoals elk van de rekken en bakjes) aan de binnenkant van de rookoven schoon met een doek of doek gedrenkt in een milde zeepoplossing . Gebruik indien mogelijk ovenreinigers of gewone alkalische reinigingsmiddelen voor de klus. Zure reinigingsoplossingen worden niet aanbevolen.

Deze maatregel verwijdert alle smurrie uit gebieden die de hitte en rook niet zouden kunnen bereiken en afbranden. Zodra je de smoker voldoende hebt schoongemaakt, was je alles af met water en laat je de smoker aan de lucht drogen.

De tweede stap is om de binnenkant van de roker te coaten met een dun laagje bakolie . Technisch gezien kun je voor deze stap elke soort gebruiken, maar je moet oliën kiezen met een hoog rookpunt zoals jojoba-olie (229 C), arachideolie (232 C) of sojaolie (232 C).

Nadat de oliecoating is opgewarmd, zal deze polymeriseren tot een stevige beschermende coating die uw roker zal beschermen tegen roest en de elementen.

Gebruik een spuitfles en een absorberende stof om de binnenmuren, de deur/het deksel en de grillroosters gelijkmatig te coaten. Breng geen olie aan op de houten pan of waterbak .

U hebt slechts een lichte coating nodig en u moet voorkomen dat u zoveel olie gebruikt dat het druipt. Als er overtollige olie is, veeg deze dan weg totdat de roker droog is gelopen.

De manier om een droge run uit te voeren

Voordat je de roker aansteekt, blader je door de handleiding van de fabrikant, die over het algemeen wordt geleverd met duidelijke instructies (zoals de aanbevolen temperatuur en kruidenperiode).

Als u geen relevante informatie in de handleiding vindt, kunnen de meeste rokers worden ervaren met temperaturen tussen 135 C en 149 C. Wat betreft de tijd, ergens tussen de 3 en 4 uur zou het moeten doen.

Op basis van de temperatuur en de tijd waarop je de roker wilt jaaren, bereid je de brandstof voor (als je met een ander soort niet-elektrische roker werkt), houtsnippers en water. Zorg ervoor dat alle ventilatieopeningen en dempers op de roker ook volledig zijn geopend, omdat u wilt dat de temperatuur wordt verhoogd.

Het proces zelf is praktisch hetzelfde als roken. Het enige verschil hier is dat er geen voedsel in de kamer is. Controleer de brandstof, de houtpan en de waterbak eens in de 30 minuten en vervang ze wanneer ze in werking zijn.

Zodra de ingestelde periode is verstreken, zet u de roker stil. Trek een paar veiligheidshandschoenen aan en was de as, overgebleven gas, houtsnippers en water weg.

Als u een donkere rooklaag op de roosters of andere oppervlakken van de roker ziet, hoeft u zich geen zorgen te maken dat dat in werkelijkheid welkom is. Als je de volgende keer echt kookt, kan deze rookcoating een krachtigere houtrooksmaak aan je eten geven.

Hoe Een Roker Te Gebruiken?

Nu je gewapend bent met alle essentiële kennis, is hier een stapsgewijze handleiding over de beste manier om alle populaire soorten rokers te gebruiken.

Hoe Een Propaanroker Te Gebruiken?

Hoe een propaanroker te gebruiken

Hoe het werkt

Een propaanroker (ook wel verticale propaanroker genoemd ) werkt door middel van eenvoudige convectie.

De warmte van de brander aan de onderkant van het geheel klimt omhoog langs de verticale stapel en gaat naar een
rookkast. Hier bevinden zich zowel de
houten pan als de
waterbak .

Als de warmte door de houtpan gaat , zullen houtsnippers binnenshuis verbranden en beginnen te roken. Dit is wat uiteindelijk het voedsel kookt, niet de onmiddellijke hitte in de gasbrander. Dit betekent dat als er geen houtsnippers in de pan zitten, de roker niet zal werken .

De belangrijkste taak van het water is om de warmte van de branders te verbruiken en het gelijkmatig naar boven in de kookroosters te laten sudderen. Dit garandeert dat er geen directe warmte van de brander zal zijn en uw voedsel zal verkolen.

Bij verwarmd water in de pan komt waterdamp vrij. Omdat water warmte beter vasthoudt dan lucht, verbetert het ook de temperatuurstabiliteit en heeft het de extra impact van het bevochtigen van het vlees.

Sommige mensen doen bier of cider in de waterpan. Vermoedelijk kan dit de smaak van het vlees versterken. In overeenstemming met de overgrote meerderheid van doorgewinterde koks, doen dergelijke technieken echter helemaal niets. Als u wilt dat uw vlees een vleugje alcohol heeft, is het effectiever om bier of cider er direct op te spritzen.

Als je de temperatuur moet aanpassen, kun je de heavy-duty luchtkleppen en ventilatieopeningen in de basis van de rookoven gebruiken. Ze kunnen de hoeveelheid lucht die naar de brander stroomt beperken, waardoor de verbranding effectief wordt beheerd. We zullen hier later in het rapport nader op ingaan.

Een broodrooster. Let op de propaantank aan de linkerkant.

De manier om veilig een propaanroker te krijgen

Tenzij je een tank hebt gekocht, moet je controleren hoeveel propaan er nog in zit. .

De snelste manier om dit te doen is door warm ( niet
kokend heet ) water in de tank te gieten.
Ga met uw handen over de voorkant van de tank. Er moet een plaats zijn waar de tank koel aanvoelt. Die fase markeert de hoeveelheid gas die nog in je tank zit.

Dit is een standaard temperatuurrespons met warm en propaanwater. Hoewel het misschien een beetje onzeker klinkt, is dit een volkomen veilig proces.

Over propaangasniveau gesproken, indien mogelijk, moet u twee propaantanks in totaal gereed hebben wanneer u kookt. Voorkom het gebruik van half- of kwartgebruikte tanks. Een kooksessie van meerdere uren kan veel brandstof verbruiken, dus u wilt er zeker van zijn dat u voldoende propaan heeft om lang mee te gaan.

Een propaanlek kan dodelijk zijn als het niet onmiddellijk wordt gerepareerd, dus voordat u zelfs maar overweegt de barbecue te starten, moet u ervoor zorgen dat de brandstofleiding intact is.

Propaan alleen is een reukloos gas. Fabrikanten hebben echter geurstoffen toegevoegd om het te voorzien van de beruchte rotte-ei-geur. Als je het in de lucht ruikt, stop dan natuurlijk met koken. Als de brandstofleiding het probleem is, vervang deze dan. Als het de tank is die lekt, is het het beste dat je gewoon de hele tank verandert in plaats van het te riskeren.

Hoewel gevallen zeldzaam zijn, zijn sommige oudere mensen en mensen die bepaalde soorten medicijnen gebruiken niet in staat om het additief voor propaan te ruiken. Het is ook mogelijk dat de geur verdwijnt door roest in oude tanks.

De handmatige manier om op gaslekken te controleren, is door zeepwater op de kweekfase te gieten tussen de cilinderklep van de tank en de uitlaat van de regelaar. Als de oplossing begint te borrelen, is dat een indicatie van een lek. U kunt hiervoor zelfs technische lekdetectie-opties aanschaffen.

Voordat u de afvoerklep omdraait om propaan in de roker te laten stromen, moet u ervoor zorgen dat er geen stroming is op de gasleiding tussen de tank en de roker. Terwijl u toch bezig bent, moet u ervoor zorgen dat ook de fittingen op de gasuitlaten op de tank zoals ook de roker zijn zonder ontsnappingen, ook.

Hoe een propaanroker te starten?

Zorg ervoor dat de inlaat- en uitlaatdempers zijn geopend voordat u zich naar de roker wendt.

Afhankelijk van hoe hoog u de temperatuur wilt hebben, bevestigt u de inlaatluchtklep naar eigen inzicht. Aan de andere kant moet de uitlaat (die een flexibele luchtklep of een schoorsteen kan zijn) helemaal worden geopend om een ononderbroken luchtstroom mogelijk te maken.

Met de deur naar de kookruimte open, steek de brander aan volgens de gebruikershandleiding voor de roker. Als de brander na verschillende pogingen niet aangaat, stop dan, koppel de brandstofleiding los en controleer uw brandstoftoevoer opnieuw.

Zodra je het vuur aan de gang hebt, gebruik je de temperatuurregelaar op je eigen roker om op de juiste temperatuur af te stemmen. De geïntegreerde thermostaat die bij veel rokers wordt geleverd, maakt het voor u veel gemakkelijker om de hitte te beheersen. Normaal gesproken is tussen 225 en 121 C een goed idee om te roken.

Laat de roker ongeveer 10 tot 15 minuten voorverwarmen. Wanneer de temperatuur is gestabiliseerd, is het tijd om de volgende stap te bezoeken.

Voeg houtsnippers toe aan de houtpan en vul de waterlade. Plaats ze terug in hun verschillende compartimenten in de roker.

Na een tijdje zou je rook uit de uitlaat moeten zien komen. Dit betekent dat het tijd is om voedsel toe te voegen aan de kookruimte. Begin naar eigen inzicht voedsel op de roosters of pinnen te schikken en sluit vervolgens de deur.

Het enige dat u nog hoeft te doen, is toezicht houden op het rookproces. Onderzoek de kookkamer, het gasniveau in de propaantank, het hout en de watercompartimenten eens per 30 minuten. Als er iets opraakt, vervang ze dan.

Houd de controlecyclus van 30 minuten aan voordat het eten naar wens is gerookt.

Hoe een propaanroker uit te schakelen?

Afsluiten is redelijk eenvoudig. Zet de brander uit en sluit alle luchtkleppen en ventilatieopeningen. Wanneer u zeker weet dat het vuur gedoofd is, koppelt u de propaanbrandstof los van de roker.

Na een uur of twee kun je beginnen met het schoonmaken van de smoker, als hij eenmaal is afgekoeld. Draag voor de zekerheid veiligheidshandschoenen terwijl u bezig bent om de kans op brandwonden te minimaliseren.

Hoe Een Verticale Houtskoolroker Te Gebruiken?

Hoe een verticale houtskoolroker te gebruiken

Naast het gebruik van een ander brandstoftype, is het bedienen van een verticale houtskoolroker niet zo heel anders dan het gebruik van een propaanroker . De meeste verschillen tussen hen zitten in het gas, niet in hun eigen werking.

Een verticale houtskoolroker.

Hoe het werkt

Een verticale houtskoolroker werkt op dezelfde manier als de eerder besproken verticale propaanroker. In plaats van een gasbrander te gebruiken, haalt dit type roker de warmte uit het verbranden van briketten.

Het bijzondere aan houtskoolrokers is dat de brandstof gedeeltelijk van hout is gemaakt. Daarom kan een houtskoolroker , in tegenstelling tot gasrokers, roken zonder de hulp van een houten pan, en het gebruik van extra aromatische houtsnippers is optioneel . Maar als je houtverwerkers toch nodig hebt om de algehele smaak van hun eten te verbeteren, kun je ze rechtstreeks aan het vuur toevoegen.

Een element dat houtskoolrokers gemeen hebben met gasrokers is de waterbak, die de rook bevochtigt en de warmte gelijkmatig verspreidt.

Hoe een houtskoolroker te starten?

Het werken met een houtskoolroker is iets minder riskant dan het bereiden van een benzine of broodrooster. U moet echter nog steeds voorzichtig zijn. Over het algemeen zijn er twee methoden die u kunt gebruiken om een houtskoolroker te starten (verticaal of anderszins): met behulp van een schoorsteenbrandstarter of aanstekervloeistof .

Een schoorsteenaanzet is een cilindrische metalen bak met een handvat waarmee u uw briketten kunt ontsteken. Het is vrij eenvoudig te gebruiken.

Vul eerst het grotere compartiment van de schoorsteen met briketten. Op basis van het ontwerp kan de hoeveelheid briketten die u in uw schoorsteen kunt plaatsen fluctueren. Maar normaal gesproken kunt u het vullen tot de rand elimineren. Zorg er alleen voor dat u niet te vol vult.

Zoek vervolgens naar een groter, hol compartiment aan de onderkant van de schoorsteen met meerdere ventilatieopeningen die in de zijkanten zijn geëtst. Dat is waar uw vuurstarters worden verondersteld te gaan.

Elk brandbaar materiaal, van opgerolde kranten tot plastic schuimbekers, kan als vuurstarter worden gebruikt. Plaats het geselecteerde materiaal in het compartiment en bevestig een pak door een van de vele ventilatieopeningen om het op te lichten.

De hitte van de brandende aanmaakblokjes zouden na een tijdje de kolen bovenop moeten doen ontbranden. Wanneer de kolen wit beginnen te worden en zichtbare vlammen uit de kolenstapel stijgen, zijn de kolen klaar om te worden gebruikt.

Trek een paar handschoenen aan en pak de schoorsteen vast met behulp van de metalen handgreep aan de zijkant. Open je rookoven en deponeer vervolgens de brandende briketten in het gascompartiment.

Laat de briketten bezinken.

Hoewel het een stuk handiger is dan het hebben van een schoorsteenbrandstarter, is aanstekervloeistof minder populair vanwege de chemische geur en smaak die het aan het voedsel kan geven. Als gevolg hiervan gebruiken de meeste koks alleen aanstekervloeistof als ze helemaal geen schoorsteenbrandstarter hebben.

Er zijn echter meer use-cases voor lichtere vloeistof.

Als het weer een beetje vochtig is tijdens het koken en het moeilijk is om de briketten te ontsteken met conventionele technieken, kan aanstekervloeistof het ontsteken eenvoudiger maken. En als u de vage smaak van aanstekervloeistof in het voedsel niet erg vindt, kan dit vanwege het gemak de voorkeur hebben.

Om een houtskoolroker te beginnen met aanstekervloeistof, schikt u uw briketten uit het gascompartiment. De heetste regeling is die van de piramide .

Creëer een brede basislaag en stapel steeds dunnere lagen briketten op deze basis. Door deze opstelling kan lichtere vloeistof gelijkmatiger in de briketten trekken en een meer evenwichtige vlam creëren.

Zodra de briketten op de juiste manier zijn gerangschikt, giet je langzaam aanstekervloeistof in het oppervlak van de piramide en laat je het naar de basis druppelen. Zorg ervoor dat u de hoeveelheid vloeistof die u op de stapel giet, regelt. Idealiter zou het een dunne laag op de briketten moeten zijn, maar er zou niet veel vloeistof moeten druppelen en zich in de bodem van de rookoven verzamelen.

Laat de briketten ongeveer 5 tot 10 minuten in de aanstekervloeistof weken. Steek de briketten pas aan als de aanstekervloeistof de tijd heeft gehad om te weken . Als u dat wel doet, kan de aanstekervloeistof opbranden voordat de briketten de kans krijgen om goed vlam te vatten.

Wanneer de briketten wit beginnen te worden en de temperatuur is gestabiliseerd, plaatst u de houten pan, de waterlade en het voedsel en gaat u zoals gewoonlijk roken.

Een houtskoolroker uitschakelen?

Om te beginnen moet u alle ventilatieopeningen en luchtkleppen op de roker afsluiten. Zonder dat er vrije lucht in de verbrandingskamer stroomt, worden de briketten gesmoord en uiteindelijk gedoofd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geen onmiddellijk proces. Op basis van hoeveel brandstof er nog over is, kan het tot 24 tot 48 uur duren voordat een houtskoolvuur is uitgeroeid .

Gedurende deze tijd mag u de roker niet opnieuw openen en de lucht laten terugstromen in de verbrandingskamer. Als het vuur nog steeds actief is, zal de instroom van nieuwe lucht het opnieuw aanwakkeren. Sluit gewoon alle ventilatieopeningen en deuren, laat het 48 uur staan en keer terug.

Nadat het vuur volledig is gedoofd, opent u het deksel en de ventilatieopeningen opnieuw om de resterende brandstof te laten afkoelen. Ook al is het vuur gedoofd, de overgebleven briketten kunnen toch behoorlijk heet zijn, dus draag handschoenen voor het geval dat.

Na een tijdje, als de restanten zijn afgekoeld, kun je beginnen met het verwijderen van de as en resten uit de roker. Als de resterende brandstof nog warm is, moet u deze in aluminiumfolie wikkelen om brandgevaar te voorkomen. Er wordt ook gesuggereerd dat je het gas om precies dezelfde reden in metalen vuilnisbakken gooit.

Hoe Een Elektrische Roker Te Gebruiken?

Hoe een elektrische roker te gebruiken

Deze gids zal vooral focussen op versies van twee populaire merken: Char Broil en Brinkmann. Omdat de meeste elektrische rokers qua stijl echter relatief veel op elkaar lijken, is deze handleiding mogelijk ook van toepassing op andere merken.

Elektrische rokers zijn duur, maar hebben u veel voordelen te bieden.

Hoe het werkt

Elektrische rokers zijn uitgerust met elektrische verwarmingselementen in plaats van propaanbranders of houtskoolhaarden. De elektrisch opgewekte warmte wordt vervolgens gebruikt om houtsnippers te verbranden, waardoor rook ontstaat. Net als propaanrokers, produceren elektrische rokers zelf geen rook en werken ze niet zonder houtsnippers.

Het meest opvallende verschil tussen elektrische rokers en alle andere soorten is dat het is onderverdeeld in twee categorieën: digitale en analoge rokers .

Digitale rokers zijn uitgerust met een temperatuurbeheersysteem. Het regelt automatisch de rooktemperatuur, wat betekent dat u de roker niet hoeft te bedienen terwijl deze in werking is. Dat is de reden waarom sommige mensen hen treffend vuur-en-vergeet-rokers hebben genoemd .

Nog geschikter en gemakkelijker te gebruiken, elektronische elektrische rokers zijn duurder.

Aan de andere kant zijn analoge elektrische rokers gebouwd met een handmatig temperatuurregelmechanisme. Je moet op de thermometer letten en het zelf doen. De voordelen van analoog gaan zijn de lagere kosten en het feit dat je meer controle hebt over de rookprocedure, wat het aantrekkelijk kan maken voor zowel budget- als ervaren gebruikers.

Hoe een Char Broil elektrische roker (digitaal) te gebruiken

Gebruik op het digitale front bijvoorbeeld een Char Broil digitale elektrische roker. De meeste elektrische rokers zijn op dezelfde manier ontworpen en werken op ongeveer dezelfde manier, dus het zou niet al te moeilijk moeten zijn om deze handleiding ook te gebruiken voor rokers van sommige andere fabrikanten.

Boven de deur naar de kookkamer zit een klein bedieningspaneel. Hoewel de functieset van de ene versie tot de andere zal verschillen, hebben ze allemaal twee fundamentele functies op het paneel.

  • Temperatuurregeling : Voor het instellen van de rooktemperatuur.
  • Periode : Voor het plaatsen van de rooktijd.

Om de kachel te activeren, moet u zowel de temperatuur instellen als de rookperiode via het bedieningspaneel plaatsen. De roker gaat niet aan als beide gegevens niet zijn ingevoerd.

Wanneer de roker eindelijk van stroom is voorzien, houdt hij de temperatuur die u plaatst en rookt hij het vlees gedurende de toegestane tijd voordat hij vanzelf uitschakelt. Er is geen toezicht vereist.

Sommige modellen, zoals de Char Broil elektronische elektrische roker, hebben mogelijk ook een Meat Probe-functie . Op deze manier kan de roker zo worden ingesteld dat hij een stuk vlees rookt totdat een ingestelde interne temperatuur is bereikt, en zichzelf daarna uitschakelt. Dankzij de nauwkeurigheid van de sondes is het met deze modus mogelijk om overmatig roken te voorkomen.

Dat is eigenlijk alles wat er is bij het gebruik van een elektronische roker: op knoppen drukken en het buiten doen.

Over het indrukken van knoppen gesproken, sommige elektrische rokers vragen je niet eens om er direct naast te gaan staan en het lichaamspaneel te gebruiken.

De Char Broil-roker is bijvoorbeeld voorzien van een afstandsbediening met een bereik van 10 meter die alle functies van het bedieningspaneel aan boord heeft. Een aantal modellen moedigen zelfs WiFi- en Bluetooth-connectiviteit met uw smartphone aan. In deze scenario’s kunt u via een mobiele app updates over het rookproces opvragen en krijgen.

Hoe een analoge roker te gebruiken?

In tegenstelling tot elektronische elektrische rokers, zijn analoge rokers niet uitgerust met zelfregulerende microprocessors. In plaats daarvan is het enige stukje elektronica dat het heeft, het bord voor het regelen van de verwarmingscomponenten. Desondanks zijn analoge rokers nog steeds aanzienlijk eenvoudiger te gebruiken dan hun tegenhangers op houtskool en propaan.

Nadat u de houten pan en het water hebt klaargemaakt en het voedsel in de kookruimte hebt georganiseerd, kunt u de roker gewoon aanzetten door middel van een aan/uit-schakelaar. Er komt een temperatuurregelaar op het apparaat. Gebruik het om de temperatuur in te stellen op de gewenste hoeveelheid.

De meeste analoge rokers worden geleverd met een ingebouwde thermometer die u helpt de binnentemperatuur in de kookkamer bij te houden. Maar de meeste professionals raden aan om geld in een aparte draadloze vleessonde of digitale thermometer te steken. De ingebouwde thermometers in deze goedkope elektrische rokers geven over het algemeen geen erg nauwkeurige metingen.

Hoe Een Vatroker Te Gebruiken?

Hoe een vatroker te gebruiken

Een echte vatroker (ook wel bekend alsdrumroker ) is een herbestemde stalen vat van 250 liter. Je zult er tegenwoordig echter veel van vinden, als je er niet zelf een maakt. De meeste vatenrokers op de markt zijn speciaal gebouwd.

Vatrokers gebruiken meestal briketten, maar vanwege hun basislay-out zijn er meldingen geweest van individuen die ze hebben omgezet in het gebruik van propaan. Omwille van de eenvoud behandelen we in dit artikel echter alleen de aroma’s van briket brandende vaten.

Vatrokers zijn rudimentair, maar ze zijn goedkoop en werken goed.

Hoe het werkt en hoe te gebruiken

Vatrokers verschillen niet al te veel van de gemiddelde houtskoolroker. Het bijzondere aan hen is dat ze meestal geen poorten of uitlaten hebben. Als gevolg van de aanzienlijke loodrechte lengte van het ontwerp van het vat, kan het lichaam van de roker op zichzelf als een schoorsteen werken. Lucht kan vrij in en uit het vat bewegen door het deksel, waardoor de vlam effectief blijft branden.

Voedsel wordt in de vlam dicht bij het oppervlak opgehangen, hetzij door stokken en haken op te hangen, hetzij door scharnierende roosters.

Om te roken met een vatroker, steek je wat briketten aan (zie de eerdere handleiding over hoe je dit moet doen) en voeg je ze toe aan de basis van het vat. Steek er ook wat houtsnippers in voor extra smaak.

Installeer de hangende stokken of roosters, gebaseerd op het recept dat u probeert te bereiden, en schik het voedsel vervolgens naar uw wens.

Het grootste nadeel van het gebruik van een vatroker zou zijn dat er geen efficiënte manier is om de temperatuur te regelen. Omdat er geen ventilatieopeningen of dempers zijn, is de hitte letterlijk oncontroleerbaar op een eenvoudige vatroker. Daarom moet u enigszins voorzichtig zijn met het roken om overmatig roken te voorkomen.

Hoe Een Offset-roker Te Gebruiken?

Een teller roker (ook aangeduid als offset vat roker , stok brander , en vlakke roker) wordt door velen beschouwd als de traditionele manier van roken, omdat het al heel lang bestaat.

Een offset-roker.

Hoe het werkt en hoe het te gebruiken?

Het bijzondere kenmerk van een offset-roker is dat de warmtebron (ofwel een houtskoolhaard of een propaan-/gasbrander) zich aan beide zijden van de kookruimte bevindt in plaats van eronder. Warmte stroomt horizontaal in de kookkamer en rookt het voedsel. Rook en gassen worden afgevoerd via een schoorsteen naar de andere kant van deze kamer.

Er zit een luchtklep op de warmtetoevoer die je kunt aanpassen om de temperatuur te regelen. De uitlaatschoorsteen kan ook naar believen worden gesloten en geopend.

Wat de bediening betreft, is het gebruik van een counterroker niet zo heel anders dan het hebben van een typische verticale houtskoolroker.

Om te beginnen, start u de warmtebron door ofwel enkele briketten aan te steken of door naar de propaan-/gasbrander in de rookoven te gaan. Zodra je een vuur hebt voorbereid, begin je met het toevoegen van je favoriete houtsoort in het vuur. Als je een rookoven met houtskool-offset hebt, kun je het hout rechtstreeks in de vuurkist doen. En als het een propaan/gasbrander is, komt er een houten pan in de brander.

Controleer uw thermometer of warmtevoeler en pas de temperatuur aan met behulp van de luchtkleppen voordat de roostertemperatuur naar tevredenheid is. Als de warmte voldoende is, stelt u de luchtklep en de uitlaatdop opnieuw af zodat ze net door geopend worden.

U kunt beginnen met koken als de koorts een goede drempel heeft bereikt en gestabiliseerd is.

Het is belangrijk om koken te voorkomen voordat de roostertemperatuur dit punt bereikt . Offset-rokers staan erom bekend dat ze in de beginfase veel meer rook afgeven dan bij andere vormen. U loopt het risico dat uw voedsel wordt bedekt met een laag creosoot , een olieachtige en zure substantie die uw eetlust kan vernietigen.

Als je eindelijk begonnen bent met het plaatsen van voedsel op het rooster en begint te koken, houd dan de thermometer goed in de gaten en pas de hitte naar eigen inzicht aan.

De praktijk van het stoppen van een offset-roker is vergelijkbaar met die van een normale houtskoolroker of een propaan-/gasroker. Het is mogelijk om naar eerdere inzendingen te verwijzen om meer te weten.

De beste manier om een rookbox op een gasbarbecue te gebruiken

Wat is een rookbox?

Een
rookbox is een accessoire waarmee u uw gasbarbecue snel en goedkoop kunt ombouwen tot een rookoven. Als u al een gasbarbecue heeft, is dit een veel goedkopere optie dan de aanschaf van een broodrooster.
Een onregelmatige metalen rookbox

Smokerboxen worden over het algemeen alleen gebruikt voor gasbarbecues omdat ze, in tegenstelling tot houtskoolbarbecues, zelf geen rook produceren. Als je een houtskoolgrill hebt, kun je eenvoudig voedsel roken zonder extra hulpstukken te gebruiken door op de houtskoolrook te letten.

Het heeft exact hetzelfde ontwerp en dient als een houten pan die te vinden is in gespecialiseerde rokers. Plaats wat houtsnippers in de doos, plaats deze op de grill, samen met de hitte van de grill zal het hout binnenshuis verbranden. De resulterende geurige rook zal je eten koken.

U kunt een speciaal gebouwde rookbox online kopen of, als u direct een rookbox nodig heeft, u er zelf een bouwen:

  • Neem een vel aluminiumfolie en leg er houtsnippers op.
  • Bal het blad op met het houten interieur.
  • Prik met een scherp voorwerp een paar gaatjes aan de bovenkant om de rook te laten ontsnappen.

Hoe te gebruiken?

Verwarm uw grill voor en stabiliseer de temperatuur vervolgens tot een rookbare temperatuur tussen 107 C en 121 C. Stel daarna uw grill in voor direct koken.

Als uw grill 2 branders heeft, zet u één brander aan en plaatst u de rookbox naast de inactieve brander. Voor degenen met grotere 3-pits grills, is het het beste om de rookbox op de meest linkse of meest rechtse brander te plaatsen wanneer de rest wordt uitgeschakeld.

Tijdens geen enkele fase van het roken mag de rookbox of het voedsel in contact komen met directe warmte van de brander.