Voordelen Van Juicen En De Verborgen Gevaren Waar Niemand Het Over Heeft

De Voordelen En Nadelen Van Sap, Wetenschappelijk En Praktisch Uitgelegd

Dus je overweegt om nieuw sap aan je gezondheidsregime toe te voegen, maar je vraagt je af of het echt de moeite waard is om sap te maken. Mocht je een sapcentrifuge kopen? Zal je 11 pond afvallen door zelfgemaakte selderijsap in je dieet te integreren, of zou de sapcentrifuge in een kast stofzuigen?

Dit artikel is bedoeld om licht te werpen op de positieve en negatieve kanten van het maken van sap: de goede, slechte en lelijke dingen.

Het artikel is voor informatieve doeleinden. Wij geven geen medisch advies. Raadpleeg uw arts voordat u sap een belangrijk deel van uw dieet maakt.

De Voordelen Van Juicen Waarom Het Een Modeverschijnsel Is

Hoewel er vaak naar wordt verwezen als een andere gezondheidstrend, brengt het maken van sap bepaalde voordelen met zich mee.

De Gezondheidsvoordelen Van Juicen

Groenten en fruit zitten boordevol voeding: het zijn geweldige bronnen van vitamines, mineralen en antioxidanten die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Het sap dat uit fruit en groenten wordt gewonnen, bevat de meeste van deze voedingsstoffen, met uitzondering van de vezels en de antioxidanten die aan de vezels zijn bevestigd.

Kleinschalige studies hebben gesuggereerd dat er gezondheidsvoordelen zijn aan het drinken van verse sappen.

Fruit- en groentesappen kunnen het begin van de ziekte van Alzheimer helpen vertragen, vooral onder degenen met een hoger risico op de ziekte, zo blijkt uit een studie.

In een kleinschalig experiment met gezonde volwassen deelnemers bleek de meest exclusieve consumptie van groentesap drie dagen de darmbacteriën te veranderen die gepaard gaan met gewichtsverlies. Het lichaamsgewicht en de body mass index van de deelnemers namen af, terwijl hun algemeen welzijn toenam.

Granaatappelsap, ook bekend als een hart-gezond sap, is in verband gebracht met de afname van ziekteveroorzakende factoren bij patiënten met halsslagaderstenose (vernauwde nekslagaders). Bovendien heeft het veelbelovende resultaten laten zien bij patiënten met prostaatkanker, waardoor de PSA-verdubbelingstijd wordt verlengd, waardoor de ziekteresultaten mogelijk worden verbeterd. Granaatappelsap verhoogde ook de insulineresistentie bij patiënten met diabetes type 2.

Appelsap leek ondertussen te leiden tot een verminderd risico op het soort coronaire ziekte dat coronaire hartziekte wordt genoemd.

De meeste van deze onderzoeken bevatten het voorbehoud dat ze relatief kleinschalig zijn en nog niet als gezaghebbend kunnen worden beschouwd. U zult ook observeren dat het wetenschappelijke onderzoek het sap niet aanprijst als een wondermiddel zoals sommige sites en verkopers doen. Het is gezond, maar geen wondermiddel.

Er zijn bijzondere gezondheidsvoordelen aan het maken van sap

Gemakkelijke Inname Van één Van Uw Vijf Dagelijkse Porties Groenten

150 ml sap telt als een van de vijf aanbevolen onderdelen.

Vers sap kan de voorkeur hebben voor mensen met gebitsproblemen of mensen die gewoon bang zijn om op fruit en groenten te kauwen. Als kauwen op stengels bleekselderij niet jouw idee van plezier is, maakt het drinken van hun sap het veel gemakkelijker voor je om toch een paar van de voedingsstoffen binnen te krijgen.

Sap is ook handig als je ochtendroutine geen tijd heeft om te genieten van borden vol salade. Je kunt sap in bulk maken en het gekoeld bewaren als een snelle, gezonde drank voor de tijden dat je schema vol is. De meeste sappen kunnen twee of drie dagen in de koelkast worden bewaard.

Omdat sap vloeibaar is, wordt het veel sneller door het lichaam geconsumeerd dan hele producten. Dit maakt het een handige pre- en post-workout drank. Het kan uw lichaam de hydratatie en voedingsstoffen geven die het uw prestaties moet verbeteren zonder uw spijsverteringskanaal te belasten.

Houd er rekening mee dat al het sap dat je consumeert altijd maar als één portie kan tellen. Je moet de andere vier nog steeds echt uit hele producten halen.

Moeiteloze Introductie Van Variatie

Groenten en fruit met een specifieke kleur bevatten voedingsstoffen die uniek zijn voor hen. Om er zeker van te zijn dat je voldoende van alle plantaardige voedingsstoffen binnenkrijgt, is het aan te raden om elke dag een regenboog te eten – een grote verscheidenheid aan groenten en fruit met verschillende kleuren.

Dit is niet per se haalbaar, omdat bepaalde soorten fruit en groenten sterke geuren en smaken hebben die sommige mensen afschrikken. Dit is het gebied waar sap kan helpen.

Voor velen smaakt sap anders (en beter) in vergelijking met het hele product. De geur en smaak veranderen ook wanneer ze worden gemengd met andere ingrediënten. Sommige mannen en vrouwen die de producten niet in hun volledige vorm zouden eten, genieten toch van exotische brouwsels die zijn gemaakt door verschillende sappen met elkaar te mengen (soms met ijs, melk, zaden en andere componenten).

Op deze manier maakt sap het gemakkelijk om verschillende soorten groenten en fruit in uw dieet op te nemen.

Nadelen Van Juicen

Net als elke andere gezonde actie, kan sap schadelijk zijn als je het op de juiste manier doet.

Als je veilige, biologische, niet-GGO-producten hebt en ook een hoogwaardige, UL-genoteerde, BPA-vrije sapcentrifuge, wat kan er dan echt fout gaan? Wat zijn de risico’s en hoe voorkom je ze?

De Gezondheidsrisico’s Van Het Drinken Van Sap

Spijsverteringsproblemen vanwege een tekort aan vezels

Sap bevat minder vezels dan hele producten Het drinken van de sappen kan je bijna net zoveel voedingsstoffen opleveren als het eten van hele vruchten en groenten, maar je hebt nog steeds vezels nodig om te helpen bij de vertering van verschillende soorten voedsel.

Een goede methode om de vezels binnen te krijgen, als je hele vruchten en groenten wilt eten, is om een deel van het vruchtvlees terug in je eigen sap te brengen. Je kunt zelfs smoothies maken van het vruchtvlees, of toevoegen aan je eigen soepen en gekookt voedsel.

Een ander middel is het nemen van voedingssupplementen. Desalniettemin moet dit alleen worden gezien als het laatste redmiddel – hele groenten en fruit moeten altijd de eerste keuze zijn.

Verhoogde bloedsuikerspiegel

De meeste mensen geven van nature de voorkeur aan vruchtensappen boven groentesappen. Aan de andere kant komt de snoepfruitige smaak met een risicofactor die je waarschijnlijk goed kent: glucose. De natuurlijke suikers uit fruit worden aangeprezen als gezonder dan kristalsuiker, omdat ze matigende bestanddelen zoals vezels bevatten. Samen met de vezel die wordt verwijderd, wordt die gezondheidswaarde aanzienlijk verminderd.

Pros bij Nutrition.gov stellen dat sappen die grotendeels van fruit zijn gemaakt, veel koolhydraten (de suikers) bevatten en worden geassocieerd met gewichtsvermindering. Het feit dat er zo weinig vezels uit het sap zitten, betekent ook dat je lichaam die suikers extreem snel kan consumeren, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Bladgroenten bevatten daarentegen minder suiker, waardoor ze veiliger zijn om te consumeren. Het probleem is dat niet iedereen een grote fan is van groenachtig sap dat naar broccoli ruikt. Bovendien zijn groene sappen moeilijker te maken omdat de bladeren bepaalde soorten sapcentrifuges nodig hebben.

Als je niet gek bent op groenten, is een goede manier om gezonde sapgebruiken te ontwikkelen, om eerst maar kleine hoeveelheden in je vruchtensap te doen. Wen aan deze smaak en verhoog geleidelijk de dosis. Verschillende individuen hebben verschillende smaken voor de fruit-tot-groenteverhouding in hun sap. Een van de meer gebruikelijke recepten suggereert echter dat 80 procent van het sap uit groenten moet komen.

Uiteindelijk kunnen de frequente gezondheidsrisico’s van sap worden vermeden. Het komt neer op twee fundamenten:

  • Houd de hoeveelheid suiker altijd onder controle door meer groene dan fruitige sappen in te nemen, en
  • Gebruik sappen om uw dieet aan te vullen in plaats van uw dieet te baseren. Raadpleeg een arts of diëtist voordat u een sapreiniging of vasten doet.

De Ongemakken

Verhoogde kosten voor boodschappen

Het maken van sap kan nogal prijzig zijn, zelfs als je geen rekening houdt met de initiële kosten van de sapcentrifuge zelf. De belangrijkste reden is dat er nogal wat producten nodig zijn om een glas sap te maken. Normaal zou je niet drie appels in één keer eten, maar je kunt ze in 30 seconden in vezelvrije vloeibare vorm consumeren!

Afhankelijk van uw geografische gebied en de materialen die u gebruikt voor het maken van sap, zullen uw boodschappenrekeningen hoogstwaarschijnlijk met een week groeien (of hoger als u een fan bent van biologische producten).

Als je echter vaak sap drinkt, is het maken van je eigen sap nog steeds een stuk goedkoper dan het kopen van sapbars. Het is ook mogelijk om de prijzen te verlagen door te winkelen op de lokale markt, dingen in bulk te kopen en producten van het seizoen te gebruiken.

Voorbereidend werk

Het maken van sap brengt altijd wat grondwerk met zich mee, of het nu gaat om het wassen van de producten, het schillen, ontpitten of het uitsnijden van fruit of groenten.

Sommige zaklampen hebben mogelijk fijner gesneden stoffen nodig dan andere

De meeste sapcentrifuges hebben grote vulkokers en kunnen de hele productie aan. Masticerende juicers of machines met twee versnellingen hebben daarentegen meestal zeer smalle trechters – je moet alles in kleine stukjes snijden voordat je het naar de sapcentrifuge voert.

Een goede methode om de voorbereidingstijd tot een minimum te beperken, is door een paar keer per week tijd te besteden aan het doen van al het werk. Snijd alle wortelen, selderij en andere volumineuze materialen voor drie of vier dagen gebruik. Zo heb je elke keer dat je een glaasje lust in ieder geval één ding minder.

Schoonmaken

Opruimen omvat het schoonmaken van het aanrecht en het demonteren van de machine om het te wassen. Om te voorkomen dat de pulp opdroogt en hard wordt op het oppervlak van de sapcentrifuge, moet je de reiniging zo snel mogelijk uitvoeren. De handmatige functie werkt meestal, omdat niet elke portie van een sapcentrifuge vaatwasservriendelijk is.

Afhankelijk van het soort sapcentrifuge en de producten die je gebruikt, duurt het opruimen normaal gesproken ongeveer 5 tot 15 minuten.

Moet U Een Sapcentrifuge Aanschaffen?

Voordat je een sapcentrifuge gebruikt, moet je je arts of een diëtist raadplegen om erachter te komen of het een fantastisch idee is en om te weten te komen wat je veilig in je sapregime kunt opnemen.

Als je alleen maar een kopje sap of twee per week wilt, is naar een sapbar gaan een veel betere keuze. Bij lage volumes is het goedkoper en bespaart u zeker tijd en energie.

Het aanschaffen van een sapcentrifuge is alleen de moeite waard als je vers sap als
vast onderdeel van je dieet wilt en je je er ook echt voor kunt inzetten.