Koffieliefhebbers over de hele wereld gebruiken graag alle mogelijkheden bij het zetten van de beste kop koffie. En sommigen van hen houden er niet van om beperkt te worden door de gebruikelijke koffieverwerkingsmethoden bij het kiezen van hun bonen en willen het spijsverteringsstelsel van dieren betrekken.

De poepkoffie is omgeven door een grote hype en controverse. De bonen worden eerst door de dieren geconsumeerd en daarna uitgepoept. Door de nabewerking is de koffie echter wel veilig.

Je hebt waarschijnlijk gehoord van Kopi Luwak-koffie die populair is in Indonesië, maar wist je dat het niet de enige koffie is die het spijsverteringsstelsel van de dieren bij de verwerking betrekt? Er is ook koffie met vleermuispoep, koffie met olifanten, vogels en apenpoep. Ze delen allemaal het kenmerkende smaakprofiel en het hoge prijskaartje.

Hoe verteren al deze dieren de bonen? Wat is er bijzonder aan deze koffies? En hoe smaken ze? En nog belangrijker, zijn ze de hoge prijs waard?

Wat Gebeurt Er Met De Koffie?

Hoewel het misschien vreemd lijkt om te denken dat je koffiebonen door een dier zullen worden opgegeten voordat ze in je kopje terechtkomen, zijn de meeste effecten op de bonen tijdens dit proces gunstig.

De betrokkenheid van de spijsvertering van de dieren verandert de chemische samenstelling van koffie . Het zoete vruchtvlees van de koffiebessen wordt geconsumeerd door de dieren, maar de bonen kunnen zo worden gebruikt.

Spijsverteringsenzymen veranderen de smaak van koffie en verminderen de zuurgraad en bitterheid. Dit resulteert in een milder en delicater smaakprofiel.

De dieren zijn kieskeurig met hun koffie en kiezen alleen de beste, sappigste en grootste koffiebessen die deel uitmaken van de selectie van de hoogste kwaliteit koffiebonen. Natuurlijk gekozen.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Is Het Drinken Van Kakkoffie Veilig?

Hoewel het misschien niet het beste idee is om koffie gemaakt van dierenpoep te drinken, is er geen risico op besmetting.

De bonen worden niet aangetast door het feit dat de koffiebessen werden gegeten en verteerd. Er zijn veel stappen die moeten worden gevolgd nadat de koffiebonen uit hun poep zijn verwijderd. Ze moeten nog worden gewassen, gedroogd, verwerkt, geroosterd bij hoge temperaturen en tenslotte gebrouwen met bijna kokend water.

Dus tegen die tijd zijn alle sporen van poep en bacteriën al lang verdwenen.

Kopi Luwak

De beroemdste kakkoffie ter wereld is die van de Aziatische palmcivetkat in Indonesië, ook wel bekend als Kopi Luwak. Deze koffie dateert uit de 18e eeuw toen de Nederlanders koffieoogst introduceerden in Indonesië en de koffieboom begon over de hele wereld.

Alle koffie uit Indonesië werd geëxporteerd naar Europa. De lokale bevolking werd gedwongen creatieve manieren te vinden om toegang te krijgen tot de koffiebonen. Ze begonnen de koffiebonen te verzamelen die door wilde civetkatten waren opgegeten.

Hoewel deze koffie nog steeds wordt geproduceerd, is het niet meer uit noodzaak maar vanwege de populaire vraag vanuit de westerse wereld die is ontstaan door het unieke verhaal over de koffieproductie.

Kopi Luwak, een van Bali’s meest populaire koffiesoorten, genereert ook veel inkomsten van toeristen. De Indonesiërs zijn erin geslaagd om poepgoud te maken met hun krachtige koffieproductieverhaal. Ze zijn te prijzen voor deze prestatie.

Hoe Wordt Het Gemaakt?

Ook al is het moeilijk te geloven dat iemand de moeite zou nemen om de koffiebessen op te rapen uit de poep van een wilde Aziatische palmcivetkat, er is een reden voor de exclusiviteit van deze dure koffie.

De eerste stap in deze unieke koffieproductie vindt plaats wanneer de civetkat de koffiebessen eet. De civetkat is een kieskeurige eter en kiest alleen de beste, grootste en rijpste koffiebessen. Dit betekent dat wanneer de bonen worden verzameld, vanwege de zorgvuldige selectie van civetkatten, de kattenpoepkoffie wordt gemaakt van de beste koffiebonen.

De civetkat verwijdert de kersenhuid en het vruchtvlees tijdens de spijsvertering. De koffieboon blijft echter gedurende het hele fermentatieproces intact. Nadat de kattenpoepkoffie is verzameld, wordt deze geoogst, gewassen en gedroogd voordat deze wordt gesorteerd en geroosterd.

Kopi Luwak: Feiten Die Moeilijk Te Bevatten Zijn

Hoewel het idee dat wilde civetkatten van nature koffiebonen selecteren aantrekkelijk klinkt, is het eigenlijk nogal een puinhoop. De waarheid is dat vanwege de nieuwigheid achter het verhaal en de grote vraag vanuit de westerse wereld, de civetkatten gevangen worden gehouden in vreselijke en onhygiënische omstandigheden, en worden behandeld als machines voor koffieproductie in plaats van wilde dieren.

In plaats van de civetkatten een uitgebalanceerd dieet te geven, worden ze gedwongen om alleen koffiekersen te eten, waardoor ze ondervoed raken. Bovendien krijgen ze vaak minderwaardige bonen of Robusta-bonen, wat het hele doel van het halen van de koffie uit kattenpoep teniet doet.

Kopi Luwak heeft zijn oorspronkelijke doel verloren, namelijk het leveren van de beste koffie. In plaats van zich te concentreren op het maken van de beste koffie, is de hele industrie meer gefocust op geld verdienen. Bovendien houden veel boeren zich niet eens bezig met de civetkatten en verkopen ze normale bonen als Kopi Luwak. Geschat wordt dat 80% van de Luwak-koffie die tegenwoordig wordt verkocht nep is.

Hoe Smaakt Het?

Als je ondanks dat alles toch geïnteresseerd bent in civetkoffie en wilt weten hoe het smaakt, kun je verwachten dat het uitzonderlijk zacht, nootachtig, aards is en zonder enige bitterheid.

Hoewel wordt aangenomen dat het van uitzonderlijke kwaliteit is, zeggen sommige experts dat het onder het gemiddelde en te aards smaakt, en beweren ze dat je tegenwoordig een veel betere speciale koffie kunt krijgen voor een betere prijs.

De koffieproductie is aanzienlijk verbeterd sinds het begin van de traditie. Er kan worden gezegd dat we betere koffiebonen kunnen kopen dan Luwak.

Wat Zijn De Kosten Van Kopi Luwak?

Kopi Luwak is nog steeds een van de duurste koffiesoorten, ondanks de controverse rond dierenmishandeling en twijfelachtige kwaliteit. Kattenpoepkoffie kost naar verwachting ongeveer € 1 per pond.

We raden aan dat Kopi Luwak-koffie afkomstig is van gecertificeerde duurzame boerderijen die de wilde civetpalm in stand houden om dierenmishandeling te voorkomen.

Het is moeilijk om te bepalen waar je civetkoffie vandaan komt en of het afkomstig is van kattenpoep.

Olifantenpoepkoffie

Hoewel Kopi Luwak een van de meest populaire poepkoffies is, is het niet de enige. Olifantenpoepkoffie, geproduceerd door Black Ivory Coffee Company in Chiang Saen in Noord-Thailand, is vergelijkbaar met Kopi Luwak in de manier waarop het wordt gemaakt. De olifantenkoffie is niet beledigend. Dat maakt de poepkoffie veel gemakkelijker door te slikken.

Hoe Wordt Het Gemaakt?

Olifantenpoepkoffie doorloopt, in tegenstelling tot civetkoffie, een gecontroleerd, ethisch bewust proces . Het begint met Arabica-kersen die op 1500 meter boven zeeniveau worden geteeld. Koffiebonen op grote hoogte hebben een hoge kwaliteit.

De kersen worden met de hand geplukt en vervolgens naar de olifanten gebracht. In tegenstelling tot de civetkatten houden de olifanten nog steeds een gezond gevarieerd dieet aan dat ervoor zorgt dat de koffie wordt gemengd met ander voedsel. Na het verteringsproces verzamelen de boeren de bonen van de uitwerpselen voordat ze ze verder verwerken.

Hoe ethisch ook, dit is geen efficiënt proces en tot 15 kg koffiebonen om 1 pond Black Ivory Coffee te maken, waardoor het een van de zeldzaamste koffiesoorten is, geprijsd op ongeveer per pond. De koffie wordt het meest aangetroffen in luxe vijfsterrenhotels in Azië en het Midden-Oosten en de winst die met de koffie wordt gemaakt, gaat naar het behoud van olifanten.

Hoe Smaakt Het?

De dure koffie gemaakt van olifantenpoep is bloemig en chocoladeachtig met hints van kruiden, leer, kersen en zelfs gras. Het lijkt meer op thee dan op koffie, en de koffie heeft een zachte, zachte smaak.

Hoewel het vaak wordt vergeleken met civetkoffie, beweren de boeren die Black Ivory Coffee maken dat het beter is. Ze schrijven het vooral toe aan het feit dat olifanten, in tegenstelling tot civetkatten, herbivoren zijn, en de groenten uit hun dieet helpen bij het fermentatieproces, waardoor de koffie zachter wordt en alle bitterheid wordt verwijderd.

Monkey Poop Koffie

Een andere bizarre koffie die wordt verwerkt met behulp van dierlijke spijsvertering, is apenkoffie die wordt geproduceerd in Chikmagalur, India. Het gebied heeft een goed klimaat en een bloeiende koffieproductie. Resusapen, die in de buurt van de plantages leven, genieten van de smaak van koffiekersen.

Hoe Wordt Het Gemaakt?

Hoewel het deze keer gewoonlijk apenpoepkoffie wordt genoemd, is er geen poep bij betrokken. Eindelijk! In dit geval kauwen de apen op de kersen en spugen ze vervolgens uit, zodat ze gedeeltelijk worden verteerd door hun speeksel.

Net als bij de civetkoffie plukken de apen ook de rijpste, zoetste kersen van de hoogste kwaliteit, en daarom is de koffie van zo’n goede kwaliteit. Nadat de bonen zijn geoogst, ondergaan ze het gebruikelijke proces van wassen, verwerken en drogen. Interessant is dat de bonen die gedeeltelijk door de apen zijn verteerd een grijze kleur krijgen in plaats van het gebruikelijke groen.

Hoe Smaakt Het?

Apenspeeksel wordt gebruikt om koffie te zetten met een rijke body en een aangename zuurgraad. Er is weinig bitterheid. De bonen hebben een vrij divers smaakprofiel met tonen van citrus, noten, chocolade en de prominente vanille. Deze delicate smaken komen het best tot hun recht in een Aeropress of een pour-over.

Deze koffie is iets voordeliger en geprijsd per pond. Het is echter nog steeds uiterst zeldzaam. Er is slechts 45 kg te koop voor het hele jaar. Dat verklaart waarom een kopje je ongeveer kan kosten

Vleermuis Kak Koffie

Net als bij apenpoepkoffie, poepen de vleermuizen de koffiebonen ook niet uit. In plaats daarvan knabbelen ze aan de kersen en begint de verwerkingsmethode van de koffieboon in de mond met hun speeksel.

Hoe Wordt Het Gemaakt?

Artibeus jamaicensis is een vleermuissoort die voorkomt in de bossen rond Coffea Diversa Coffee Garden, Zuid-Costa Rica. Ze beginnen hun unieke bijdrage aan de koffieverwerking door de buitenste schil van de kers open te breken en vervolgens het zoete vruchtvlees te likken.

De half opgegeten kersen worden vervolgens blootgesteld, aangetast door de spijsverteringszuren van de vleermuizen, en op de plant gelaten om te drogen voordat ze verder worden verwerkt.

De vleermuiskoffie, die niet alleen in Costa Rica maar ook in Madagaskar wordt verbouwd, staat ook wel bekend als Kopi Luwak. Twee ton koffie werd dit jaar geproduceerd door de boeren van Madagaskar. Ze zijn van plan om in 2021 20 ton te produceren. De bonen worden vervolgens verkocht in high-end restaurants, hotels en resorts in Japan.

Hoe Smaakt Het?

Vleermuiskoffie is zoet en fruitig, maar ook bloemig en zacht. Het smaakprofiel wordt versterkt door de aangename afdronk en delicate zuurgraad. Vleermuiskoffie is, net als andere poepkoffies, niet gemakkelijk te vinden, maar het is relatief betaalbaar voor ongeveer € 1 per pond.

Koffie Met Vogelpoep

Een interessant verhaal over Henrique Sloper, een inwoner van Camocim, Brazilië die in 2009 koffie met vogelpoep ontdekte, is bij de ontdekking inbegrepen. Henrique zette zich in om op zijn boerderij hoogwaardige biologische koffie te verbouwen die duurzaam is.

Op een dag werd hij wakker en zag Jacu-vogels zich tegoed doen aan zijn koffieplantages. Hij was verbaasd dat er geen andere boerderijen werden getroffen en dat de vogels zijn kersen wilden hebben. Het bewijs dat de vogels alleen koffie van de beste kwaliteit plukken.

Hoe Wordt Het Gemaakt?

Terug naar de koffie die het hele verteringsproces van het dier omvat, de Jacu-vogels eten de kersen en dan wordt de koffie uit hun uitwerpselen gehaald.

In tegenstelling tot de Aziatische palmcivetkat met een beperkt koffiebessendieet in gevangenschap, hebben de vogels een normaal, uitgebalanceerd menu. Doordat ze uitsluitend vegetarisch zijn, komen de koffiebonen er met behulp van de greens in hun spijsverteringskanaal nog verfijnder uit.

Hoe Smaakt Het?

Jacu Bird-koffie smaakt vergelijkbaar met met honing verwerkte koffie. Het is mild uitgebalanceerd en heeft een volle body. Je proeft een zoete, genuanceerde smaak in de Jacu bird coffee. Het heeft een zure basis die smaaktonen van bruin brood en melasse bevat. Ook melkchocolade en steranijs zijn aanwezig.

De spijsvertering van de vogel komt de smaak en de prijs ten goede. De bonen worden verkocht tegen zeven keer de prijs van de originele Henrique Slopers-bonen per pond.

Wat Is De Deal Met De Prijs?

Deze koffiesoorten hebben één ding gemeen, afgezien van de aanwezigheid van speeksel en uitwerpselen van dieren, namelijk hun hoge prijs. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat de bonen van uitzonderlijke kwaliteit en smaak moeten zijn omdat ze zo duur zijn.

Ze worden als premium beschouwd omdat de dieren alleen de beste koffiekersen plukken. De beperkte beschikbaarheid is echter wat de meeste van de hoge prijzen kunnen worden toegeschreven. De koffie is zo duur omdat de dieren maar een lage opbrengst hebben en ze niet gedwongen kunnen worden om meer te produceren.

Het is de exclusiviteit en de hoge prijs van poepkoffie die de meeste problemen veroorzaakt. Daarom proberen ze zoveel mogelijk Kopi Luwak te produceren, op hun beurt door de palmcivetkat tot slaaf te maken voor de koffieteelt. Oplichters kunnen ook profiteren van de kattenpoepkoffie door gewone bonen te verkopen als Kopi Luwak.

Is Het De Hype Waard?

Laten we de oplichters niet vergeten. Moet je echte poepkoffie kopen? Is het waar? Of beweren mensen dat het zo lekker smaakt omdat ze ervoor hebben betaald?

Sommige mensen zijn er niet van overtuigd dat kakkoffie de beste is. Het is mogelijk om betere koffie te verbouwen als de kersen op natuurlijke wijze door de dieren worden geplukt. Met moderne koffieoogsttechnieken is het echter mogelijk om betere koffie te maken dan wat de civetkat kan.

Sommige experts zeggen ook dat het gebrek aan zuurgraad, het typische kenmerk van Kopi Luwak en sommige andere koffiesoorten, eerder een negatief dan een positief kenmerk is. Zuurgraad is vaak het belangrijkste ingrediënt in koffiespecialiteiten. Het verbetert de smaak en brengt de helderheid naar voren. Het is wat speciale koffie saai en saai maakt.

Snijd De Onzin

De door dieren bewerkte producten hebben een paar dingen gemeen met de door de mens verwerkte producten: de nieuwigheid, minder bitterheid en minder zuurgraad. Dit komt ook door de grote vraag en de lage productiesnelheden. In de meeste gevallen zijn dieren verantwoordelijk voor het uitkiezen van de beste koffiebessen die ze kunnen vinden. Dat is tenzij ze gekooide en onder dwang gevoerde bonen zijn, zoals het geval is voor Kopi Luwak.

Met zoveel geweldige speciale koffie zoals Panama Gesha, Jamaicaanse Blue Mountain-koffie en vele anderen, denken we niet dat dit het smaakprofiel is dat het verkoopargument van Kopi Luwak of vogelkoffie zal zijn.

Het verhaal achter de productie van deze koffie en het bizarre idee om de koffiebonen uit dierlijke uitwerpselen te halen, maakt het uniek. Je moet Kopi Luwak en olifantenkoffie proberen als je de kans hebt om de landen te bezoeken waar ze worden gemaakt.

Maar de koffie online kopen en honderden dollars betalen voor een pond bonen, die ook een grote kans hebben om niet echt te zijn? We waren niet zo enthousiast.

Of je nu Kopi Luwak-koffie drinkt of je favoriete single-origin, zorg ervoor dat je

  • Koffie feiten

    Zambia wordt gedomineerd door bossen, waardoor boeren door het hele land koffieplantages kunnen verbouwen.

  • Breng de heerlijke smaken van Dunkin’ Donuts koffie in het comfort van je eigen keuken met deze elf robuuste braadstukken!

  • Hoewel deze koffie van Ethiopische oorsprong gemakkelijk kan worden verward met een brouwsel in Japanse stijl, is Geisha-koffie uniek in de koffiewereld.

  • We hebben misschien het juiste brouwsel voor uw behoeften, of u nu van Cuban Coffee houdt of gewoon elke ochtend van een sterke kop koffie geniet. Deze Caf Bustelo-recensie zal u helpen beslissen of dit merk uw nieuwe favoriet moet worden.

  • Koffie Feiten

    Lees verder voor meer informatie over de geschiedenis en productie van Griekse koffie en waarom het zo fascinerend is.